söndag 7 december 2008

Written, precis vad Sydkorea behöver


Det är på tiden att Sydkorea får rätsida på sin dalande filmindustri. Bortsett från en handfull regissörer genomsyras branschen av mediokra filmskapare som enbart tycks plagiera varandra. Det nyskapande tänket som skapade så stort intresse för landets blomstrande filmindustri för några år sedan är som bortblåst och numera släpps det ytterst få verk av god kvalitet.

Nya filmen Written tycks däremot inte sälla sig till den skraltiga skaran, inte med den briljant udda handlingen i åtanke i alla fall.

Written handlar om A. A vaknar en dag upp i ett badkar och inser att en av hans njurar saknas. Medan A försöker hitta sin förlorade njure möter han en manusförfattare som berättar att A bara är en karaktär i en oavslutad film och att han kommer träffa på en skådespelare som ska spela A i filmen. Samtidigt inser personalen som arbetar på filmen att manuset inte är färdigskrivet och de beger sig till författarens hus för att hitta slutet. A bestämmer sig för att också försöka lösa detta problem trots att han bara är en ofullständig varelse från en berättelse. Filmen är en metafor, målad med intensiva scener, som beskriver hur man slutför en historia medan en regissör, manusförfattare och även en karaktär i berättelsen hjälper varandra, även under allvarliga spänningar.

Låter inte som någon alldaglig historia va? Trailern sviker inte den heller och det är fantastiskt kul att se lite kreativitet från ett filmland som kan om de bara vill.


Av: Peter Nilsson

Inga kommentarer: