fredag 5 september 2008

Seoul-Stockholm, Koreansk filmfestival på Zita


För er som bor i Stockholmsområdet vill jag rekommendera Seoul-Stockholm, en koreansk filmfestival som jag tyvärr missar då jag är fast i de småländska skogarna.

Här nedan följer information om festivalen:

Seoul-Stockholm, koreansk filmfestival på Zita

Äntligen är Sveriges enda koreanska filmfestival tillbaka för en andra upplaga!

Med åtta exklusiva Sverigepremiärer som visar det bästa av nutida koreansk film slår vi ett slag för en filmkultur som oftast hamnar i skymundan.

17-21 September på Zita i Stockholm visas filmer av prisade regissörer som Hong Sang-Soo och Jeon Soo-il men även filmer av nya talanger som Jung Brothers och Yoon Seonghoo.

Missa inte heller årets öppningsfest 17 september på Allmäna Galleriet med liveuppträdande av den koreanska singer-songwritern Sorri!

Programet i urval:

With a Girl of Black Soil (2007)

Trots att han lider av en lungsjukdom lever gruvarbetaren Hae Gon ett lugnt och lyckligt liv tillsammans med sin mentalt handikappade son Dong Gu (Park Hyeon Woo) och sin 9-åriga dotter Young Rim (Yoo Yeon Mi). Den bistra verkligheten gör sig påmind när Hae Gon blir avskdedad från jobbet utan någon som helst kompensation och när han går ner sig totalt återstår det för dottern att ta hand om både sin bror och far, ett ansvar som tär mycket på en så ung flicka. Young Jin som spelar fadern har tidigare varit med i "Secret Sunshine".

Filmen vann pris för bästa film vid Deauville Asian Film Festival år 2008. Regi: Jeon Soo-Il.

Night and Day (2008)

I "Night and Day" av Hong Sang-soo möter vi Sung-nam Kim, som efter att ha blivit ertappad med knark, tvingas fly från Sydkorea till Paris. Sung-Nam vet inte vad han ska göra med sitt liv och äktenskapet blir lidande av att hans fru fortfarande är kvar i Sydkorea. När han träffar den unga konststudenten Yoo-jung Lee (spelad av Eun-hye Park) börjar han fundera över sina värderingar och vad kärlek verkligen betyder för honom. Hong Sang-soo ställer många frågor om livet och konsten i "Night and Day" samtidigt som han med en avskalad, nästan Ozu-lik, stil visar det vackra Paris och hur det kan vara att bo där som ensam konstnär med moraliska dilemman.

Hong Sang-soo är en av Sydkoreas mest prisade regissörer och har tidigare gjort filmer som "Turning Gate" och "Woman on the Beach". "Night and Day" är hans åttonde film och var med och tävlade i Berlins filmfestival 2008.

Epitaph (2007)

En kuslig spökhistoria om ett sjukhus där mystiska ljud hörs från bårhusavdelningen. En ung läkarstudent bestämmer sig för att ta reda på vad som pågår i sjukhuset på kvällarna men blir chockerad över vad han upptäcker. Samtidigt kommer en ung traumatiserad flicka in för psykologisk behandling. Vad har hon varit med om och vad är det hon ser när hon skriker? Epitaph är en skickligt berättad skräckfilm där tonvikt läggs på snygg cinematografi och stämningsfull mise-en-scène. Genom att hoppa mellan fyrtiotalet och nutid serverar Jung Brothers en ovanligt vacker skräckfilm som lovar gott för framtiden. Troligen den bästa koreanska skräckisen sedan "A tale of Two Sisters"...

Filmen är regisserad av de talangfulla bröderna Jung Beom-Sik och Jung Sik vilka är värda att hålla ett öga på i fortsättningen.

Program: www.seoul-stockholm.com
Biljetter: www.zita.se
Förfrågningar, pressvisningar och bilder: press@seoul-stockholm.com

1 kommentar:

Anonym sa...

Häftigt att en sån festival ens existerar här i Sverige. Tyvärr kan jag inte heller gå på den dock.