måndag 29 september 2008

Ying Han - Kinas version av Forrest Gump?


Wong Jing är en filmskapare som aldrig upphör att förvåna, särskilt inte i negativ bemärkelse. Man får förmoda att det var länge sedan någon hyste hopp för någon av hans kommande produktioner och jag kan själv inte erinra mig om den dag jag senast såg en film som lyckades höja sig över den nedre delen av betygsskalan där Wong Jing varit delaktig.

Men när det börjar talas om att han senaste produktion Ying Han, regisserad av debutanten Sheng Ding, innehåller eminenta namn som fastlandets Liu Ye och Hongkongs Anthony Wong i sin rollista tar nyfikenheten lätt över. Att den dessutom är klar för visning under Pusans 13:e internationella filmfestival vittnar väl om att verket borde inhysa någon sorts kvalitet?

Nåväl, vad vi har att vänta oss av Ying Han återstår att se. Handlingsmässigt har den jämförts med Forrest Gump och storyn involverar en föredetta militär som inte kan stoltsera med någon högre intelligens men som upptäcker att han har en stark förmåga att strida mot samhällets mörka sidor.

Av: Peter Nilsson

Inga kommentarer: