tisdag 26 augusti 2008

Recension: Break Out


Break Out (Lightereul kyeora)

Skådespelare: Kim Seung-woo, Cha Seung-won, Park Yeong-gyu, Kang Seong-jin, Lee Mun-shik, Yu Hye-jin, Kim Chae-yeon, Bae Jung-shik, Park Jae-hyeon, Han Po-Ram, Jang Heong-seong, Kang Hang-jun, Kim In-mun, Kim Sun-kyung, Lee Won-jong, Lim Hyeong-jun, Sung Ji-ru, Yu Hae-jin

År: 2002
Land: Sydkorea
Genre: Action, komedi
Regi: Kang Hang-jun
Manus: Park Jeong-woo

Break Out är en actionkomedi som handlar om losern Bongu, spelad av Kim Seung-woo, som ska göra sin militära övning för reserven. Han har dåligt med pengar och råkar bli knuffad under lunchen så att han tappar sin mat. Eftersom han inte har råd att köpa nytt så lägger han sig ner och vilar och råkar somna. När han vaknar är övningen över och han är tvungen att återvända dagen därpå för att slutföra det han sov över. Frustrerad upptäcker Bongu att han inte har råd till bussen hem och han blir sittande utanför en kiosk där han köper en billig röd plasttändare för sina sista slantar.

Han får skjuts med en pratglad reservare från den militära övningen och han kommer fram till stationen i Seoul. När Bongu är på stationstoaletten glömmer han sin tändare och efterföljande person, en gangster, tar den och sedan när Bongu konfronterar mannen vill han inte erkänna att han tagit den inför sina män. Så han säger åt ett par i sällskapet att göra sig av med Bongu vilket inte lyckas särskilt bra. Bongu lyckas lura till sig ett par av biljetterna och följer efter gangstern ombord på ett tåg till Busan. Han är fast besluten att ta tillbaks sin tändare.

Tåget som Bongu hamnar på blir kapat av gangstern och hans fyra underhuggare, deras mål är en politiker som tidigare tacksamt tagit emot gangsterns hjälp för att bli av med medtävlare om en post. Nu är gangstern pank och han tänker utöva utpressning mot politikern för att få pengar till sina män. Bongu är väldigt intresserad av att få tillbaks sin tändare och blir misshandlad av gangsterns män när han förklarar vad han är ute efter. Men Bongu ger inte upp utan fortsätter trakassera gangstern vilket leder till mer slagsmål och Bongu blir utslängd men tar sig ombord på tåget igen. Varken gangstern eller politikern vill ge vika och det leder till bådas män drar vapen och samtidigt samlas militär längs tågets stationer för att kunna borda det kapade tåget.

Blandningen av humor och action fungerar bra, även om det är mycket slagsmål och vapen så blir det aldrig riktigt våldsamt utan det är ganska snällt våld. Skådespelarna är mycket bra och tillsammans med ett bra manus och väl fungerande actionscener så blir filmen mycket sevärd.

Av: Ulf Lönn

Inga kommentarer: