lördag 30 augusti 2008

Recension: Princess Aurora


Princess Aurora (Orora gongju)

Skådespelare: Eom Jeong-hwa, Mun Seong-kun, Choi Jong-won, Hyeon Yeong, Jeong Eun-pyo, Kim Yong-geon, Kwon Oh-jung, Nam Oh-jeong, Park Hyo-jun, Park Kwang-jung, Yu Hye-jeong

År: 2005
Land: Sydkorea
Genre: Kriminalare, drama, thriller
Regi: Bang Eun-jin
Manus: Bang Eun-jin, Seo Min-hui

Sydkorea har de senaste åren spottat ur sig filmer med hämndtema. Park Chan Wooks trilogi är givetvis de mest kända, men det har även kommit en hel del andra med lyckat resultat. Princess Aurora är en av de dem.

Jung Sun-Jung jobbar som bilförsäljare och verkar på ytan leva ett relativt lyckligt liv. Men när man ser henne hemma så märker man att hon bär på en stor sorg efter hennes 6-åriga dotter som blev brutalt mördad ett år tidigare. Man inser ganska fort i filmen att Jungs mentala skick heller inte är det bästa. Det som sedan utspelar sig gör att man får intrycket att hon i princip slumpmässigt slår ihjäl människor som beter sig illa mot sin omgivning. Och hon sparar inte direkt på krutet när hon har ihjäl dem heller.

Ju längre filmen går förstår man att Jung är en väldigt trasig kvinna som helt enkelt är ute efter någon form av rättvisa. På varje offer lämnar Jung ett klistermärke som föreställer dotterns stora hjältinna "Princess Aurora". På så sätt kommer polisen ganska fort underfund med att det handlar om en seriemördare. Spaningsledare på fallet är dessutom Jungs f.d. man Oh Sung-ho vilket gör det hela än mer komplicerat.

Som många andra Koreanska hämndfilmer lyckas Princess Aurora verkligen rycka tag i en och man har svårt att inte känna sympati för huvudrollspersonen, även om det här ibland kan kännas en aning brutalt och till en början omotiverat. Mordsekvenserna är väldigt snyggt gjorda trots allt våld och all brutalitet. Filmen byggs upp av det snygga fotot som ger det hela en rå och kal stämning.

Jung Sun-Jung spelas väldigt övertygande av den för mig nya bekantskapen Eom Jeong-hwa. Trots att hon faktiskt var nästan 35 år när denna film kom så ser hon ung och snygg ut. Hon lyckas fånga det hämndlystna, trasiga och iskalla i sin rollkaraktär. Resten av filmens aktörer sköter sig också godkänt utan att för den delen briljera.

Princess Aurora når inte upp till samma nivå som varken Parks trilogi eller Kim Ji Woons "A Bittersweet Life" men den måste ändå betraktas som en kompetent thriller. Filmen är gjord av Bang Eun Jin som är debutant i regisammanhang och jag blir lite nyfiken på vad hon kan göra i framtiden. Tills dess kan jag konstatera att Princess Aurora inte är något man blir helt lyrisk över att se. Men värt att lägga lite tid och pengar på är den.

Av: Christian Rasmusson (2007-08-23)

Inga kommentarer: