torsdag 28 augusti 2008

Recension: Fudoh: The New Generation


Fudoh: The New Generation (Gokudô sengokushi: Fudô)

Skådespelare: Shosuke Tanihara, Kenji Takano, Marie Jinno, Tamaki Kenmochi, Tôru Minegishi, Miho Nomoto, Riki Takeuchi, Takeshi Caesar, Yuichi Minato, Mickey Curtis, Satoshi Niizuma, Rin Sakiyama

År: 1996
Land: Japan
Genre: Action, kriminalare
Regi: Takashi Miike
Manus: Hitoshi Tanimura, Toshiyuki Morioka

Efter att ha sett Ichi the Killer och Visitor Q trodde man inte det kunde bli värre? Men det kunde det! Takashi Miike upphör aldrig att överraska. Dock är inte Fudoh en hälften så bra film som ovan nämnda. Visst bjuds vi på det vanliga übervåldet, flippad handling och sköna karaktärer, men den kommer ändå inte riktigt upp i samma klass. I korta drag handlar filmen om en ny generation Yakuza-gangsters, en ny, ung generation.

Riki Fudoh såg sin far avrätta sin storebror när han bara var en liten spoling. Nu, 10år senare har Riki växt till sig, och blivit coolaste killen i stan. Man kan säga att detta är en Japansk High School-rulle, fast med mer våld. Som sagt, innehåller filmen rätt många sköna karaktärer. Hemafrodit-lönnmördare som skjuter blåsrör med underlivet, jättar som trampar ihjäl sina lärare och ett gäng yrkesmördare i 10-års åldern. Så även om filmen har ett högt tempo fann jag den något seg och långtråkig. Jag vet att Miike kan bättre.

Några kända ansikten då? Riki Takeuchi känner ni säkert igen från Miike's Dead or Alive-trilogi, och i den kommande Battle Royale 2. Och vi ser även Takeshi Ceasar, även han en återkommande Miike-skådis, och som vi sett i guldkorn som Full Metal Yakuza och Shinjuko-Triad Society.

Av: Stefan Johansson

Inga kommentarer: