torsdag 28 augusti 2008

Recension: Guns & Talks


Guns & Talks (Killerdeului suda)

Skådespelare: Shin Hyeon-jun, Shin Ha-kyun, Bin Won, Jeong Jae-yeong, Jeong Jin-yeong, Oh Seung-hyeon, Kong Hyo-jin, Yun Ju-sang, Son Hyeon-ju, Lim Won-hui, Ko Eun-mi, Jeong Gyu-su, Mun Yun-jeong, Kim Hak-cheol, Lim Seung-dae

År: 2001
Land: Sydkorea
Genre: Action, drama, komedi
Regi: Jin Jang
Manus: Jin Jang

Fyra stycken professionella lönnmördare måste undvika polisen när de utför "jobb" som de tilldelas av sina uppdragsgivare. Deras specialitet är att döda personer på det sätt som önskas. Kombinera detta mörka tema med humor så har du Guns & Talks, en film som jag hade ganska höga förväntningar inför. Handlingen lät ju intressant, och att se detta ur ett sydkoreanskt perspektiv var något jag såg fram emot.

Dessvärre visade det sig att Guns & Talks inte riktigt var vad jag hade hoppats på. Filmen börjar lovande när man får se hur de fyra lönnmördarna utför ett uppdrag. Det är snyggt gjort och intresset ökar. Man får intrycket att detta kan bli något väldigt underhållande att beskåda. Men så blir det tyvärr inte. Efter den lovande inledningen så sjunker filmen ner i en ganska långvarig svacka. Handlingen lyckas inte riktigt engagera mig och humorn finner jag inte så lyckad. Dessutom läggs det in en sidohandling där en tonårsflicka desperat vill anlita lönnmördarna, något som känns malplacerat och som resulterar i en scen längre fram i filmen som är meningen ska beröra en, men som misslyckas med detta. Svackan försvinner dock lyckligtvis. En annan sidohandling växer till sig och det blir återigen intressant när ett nytt uppdrag tas an och man får se flera scener som är av en klass som jag hade hoppats att ett flertal scener i mitten av filmen hade varit av.

För att vara en actionfilm är Guns & Talks ganska fattig på action, och detta är ett grepp som hade kunnat fungera utmärkt, men nu har inte Jin Jang som står för regin och manuset lyckats fylla ut tiden med händelser och dialog som fångar en. Han verkar inte ha haft tillräckligt mycket att berätta och kunde därmed ha lagt in lite mer action. Skådespelarmässigt håller Guns & Talks en hyfsat hög nivå, men problemet är att Jin Jang enligt mig inte fördjupar sig tillräckligt mycket i huvudpersonernas personligheter. Strävar man efter att göra en actionfilm med mycket berättande så är detta ett måste. Nu får man bara veta det grundläggande om varje person; vem som är den tuffa, känsliga, humoristiska och tysta personen.

Guns & Talks skulle ha kunnat bli en bra actionfilm, men nu faller den på brist av intressanta händelser och lite stereotypa huvudpersoner som man inte riktigt får veta vilka de egentligen är. Verkligen synd att denna lovande film inte håller hela vägen.

Av: Mattias Hägg

Inga kommentarer: