lördag 30 augusti 2008

Recension: Love Me Not


Love Me Not (Sarang-ttawin piryo-eopseo)

Skådespelare: Moon Geun-young, Kim Joo-hyuk, Lee Ki-young, Do Ji-won, Choi Sung-ho, Jo Sang-geon, Seo Hyun-jin

År: 2006
Land: Sydkorea
Genre: Drama, romantik
Regi: Lee Chul-ha
Manus: Lee Chul-ha

Julian är en playboy och sol och vårare som blivit skyldig en lånehaj stora pengar och behöver skrapa ihop mycket pengar snabbt för att klara livhanken. Ett sätt att komma över pengarna är att låtsas vara en försvunnen bror till en rik arvtagerska och dela arvet med henne men allt går inte enligt hans beräkningar.

Förutom att Min är blind är hon också lika iskall som Julian och förklarar genast att hon tror att han är en lurendrejare och vägrar tro på honom utan inbillar sig att han bara är ute efter pengarna, vilket ju faktiskt är sant. Julian gör allt för att vinna hennes förtroende och försöker sedan få henne att komma ut ur sitt skal.

Efter en tid så lyckas han få henne att öppna sig lite för honom men tiden börjar rinna iväg innan han är tvungen att betala tillbaks pengarna. Dessutom visar det sig att flera andra i omgivningen också har egna planer på att komma över arvet.

Manuset som försöker blanda romantik, spänning och tragedi innehåller ganska många övertydliga sekvenser från bland annat några skumma barer och Mins promenad där hon ensam ska gå och handla för första gången. Helt enkelt för mycket klichéer även för att vara ett melodrama. Love me not var tänkt att bli årets stora kärlekstragedi men det visade sig att ingen egentligen gillade filmen som blev ett dunderfiasko trots bra skådespelare och en rejäl reklambudget.

Att dom flesta kritiker ogillar melodraman är välkänt men publiken, särskilt kvinnor, brukar gilla dom och se till att dom åtminstone går runt och sedan är det tänkt att filmen ska gå på export och bli oerhört framgångsrik i Japan. Men inte den här gången trots att populära Moon Geun-young hade huvudrollen som den blinda arvtagerskan. Tidigare så hade hon ensam kunnat sälja en film men dom tiderna är tydligen över och kanske får hon försöka börja välja manus med större omsorg. Ett rejält bottennapp.

Av: Ulf Lönn (2008-07-11)

Inga kommentarer: