onsdag 27 augusti 2008

Recension: Crouching Tiger Hidden Dragon


Crouching Tiger Hidden Dragon (Wo hu cang long)

Skådespelare: Zhang Ziyi, Michelle Yeoh, Chow Yun Fat, Chang Chen, Cheng Pei Pei, Lung Sihung, Li Fa Zeng, Gao Xian, Hai Yan, Wang De Ming, Li Li, Huang Su Ying, Zhang Jin Ting, Yang Rei, Li Kai

År: 2000
Land: Taiwan, USA
Genre: Wu xia pian
Regi: Ang Lee
Manus: Wang Du Lu (bok), Wang Hui Ling

Få kan väl ha undgått att höra talas om Ang Lees film Crouching Tiger, Hidden Dragon som kom 2000. Hyllningarna ville inte sluta vid dess premiär. Kritikerna berömde den, publiken älskade den och priser delades ut till den. I och med allt detta så är Crouching Tiger, Hidden Dragon utan tvekan en av tidernas mest kända kampsportsfilmer. Och när man har sett den så förstår man direkt varför så är fallet.

I Crouching Tiger, Hidden Dragon får vi ta av flera olika historier som binds samman till en imponerande helhet. Liu Mu Bai (suveränt tolkad av Chow Yun-fat) är en oerhört skicklig och mycket berömd krigare som bestämmer sig för att ge bort svärdet Gröna Ödet som gåva. Detta stjäls dock snart av en mystisk krigare, och jakten efter det startar. Samtidigt har Liu Mu Bai svårt att uttrycka sina riktiga känslor för den kvinnliga kämpen Shu Lien (ytterst bra spelad av Michelle Yeoh). Ytterliggare en huvudperson finns med, och det är Zhang Ziyi som gör en strålande rollprestation som den förmögna unga kvinnan Jen som ska giftas bort av sina föräldrar, något hon definitivt inte vill. Alla dessa delar vidareutvecklas under filmens gång och skapar en engagerande historia om kärlek, svek och hopp.

De som tror att allt som betyder något i en kampsportsfilm är slagsmålen har fått allt om bakfoten. Tillsammans med en bra handling kan upplevelsen bli så mycket större. Och detta har man tagit tillvara på i Crouching Tiger, Hidden Dragon. För här bryr man sig verkligen om relationen mellan Liu Mu Bai och Shu Lien, om de ska våga berätta sina sanna känslor för den andre. Ett smart drag är att under en längre tid visa ett tidigare skede ur Jens liv så att man förstår varför hon känner och agerar som hon gör.

Slagsmålsscenerna är precis som berättarspråket av högsta klass. Actionkoreografen Yuen Woo-ping har lyckats att göra samtliga sammandrabbningar ytterst intressanta att beskåda. De består alla av stor intensitet, och man får se ett högt antal snygga rörelser, attacker och blockeringar. Något som bygger upp stämningen är att man har använt sig av linor när karaktärerna gör undanmanövrar i strid, springer, hoppar eller klättrar, men inte direkt när de slåss mot varandra. Detta ger en annorlunda bild när exempelvis två personer slåss med snabba rörelser på ett hyfsat realistiskt sätt, och när en sedan väljer att springa på en murvägg jagad av den andre personen, för att sedan återgå till utbyte av slag, sparkar, blockeringar och kontringar.

Crouching Tiger, Hidden Dragon är en av mina absoluta favoritfilmer eftersom den har i princip allt jag söker. Den har en intressant och engagerande handling där djup har givits åt huvudkaraktärernas personligheter, och de fantastiska slagsmålscenerna som infinner sig känns inte malplacerade utan hjälper till att berätta historien som har förärats med ett mycket bra bildspråk och väldigt vackra miljöer. Crouching Tiger, Hidden Dragon är helt enkelt ett enastående mästerverk.

Av: Mattias Hägg

Inga kommentarer: