lördag 30 augusti 2008

Recension: My Name is Fame


My Name is Fame (Ngor yiu sing ming)

Skådespelare: Lau Ching Wan, Huo Si Yan, Chiang Han, Leung San, Tony Leung Ka Fai, Derek Tsang Kwok Cheung, Fruit Chan Gor, Gordon Chan Kar Shan, Ekin Cheng Yee Kin, Samson Chiu Leung Chun, Calvin Choi Yat Chi, Remus Choi Yat Kit, Niki Chow Lai Kei, Vincent Chui Wan San, Ann Hui On Wah, Ku Feng, Wayne Lai Yiu Cheung, Lau Dan, Jamie Luk Kim Ming, Fiona Sit Hoi Kei, Edmond So Chi Wai, Derek Tsang Kwok Cheung, Stephen Tung Wei, Derek Yee Tung Sing, Candice Yu On On, Joey Yung Cho Yee

År: 2006
Land: Hong Kong
Genre: Komedi, drama
Regi: Lawrence Ah Mon
Manus: Jessica Fong Ching, Law Yiu Fai, James Yuen Sai Sang

Fai var en gång en hyllad och omtyckt skådespelare som gjort succé i mängder av tv-serier och långfilmer. Han har ärvt sin talang efter sin far som också han en gång var en stor filmstjärna. Men allt eftersom åren går och nya unga förmågor dyker upp när han själv börjar bli medelålders, blir han inte längre erbjuden några huvudroller utan får istället nöja sig med småroller och dåliga tv-serier. Detta gör att han till slut tappar suget för att agera och lägger i princip ner sin karriär. Av en tillfällighet träffar han dock på den unga och livfulla Fei som har drömmar om att bli en framgångsrik och hyllad skådespelerska. Hon är begåvad men oslipad och inte så lite naiv. Fei känner igen Fai och närmar sig honom med ett leende och försöker få Fai att hjälpa henne finslipa sitt agerande. Trots att Fai först inte ser någon anledning att hjälpa henne att bli bättre så blir det efter många turer ändå så till slut. Han använder sitt stora kunnande och lär Fei allt han kan om film och agerande. Han blir hennes mentor och agent, och Fei flyttar rent av in hos honom.

Hennes karriär går bättre och bättre, hon är engagerad och angelägen och gör i princip vad som helst för att få lära sig mer. Men allt eftersom karriären går bättre, stöter deras relation på problem. De är inte alltid överens om vilka roller Fei ska välja, då Fai vill att man ska vara rädd om sitt rykte medan Fei vill passa på och ta alla roller hon kommer över. Och vad känner de egentligen för varandra?

Fei blir erbjuden och accepterar en roll i en omstridd film som ska spelas in i Japan och Fai, som inte stödjer hennes val till fullo, tar beslutet att inte följa med utan låter Fei stå på egna ben den här gången.

Under tiden som Fei är i Japan börjar Fai hitta tillbaka till sitt gamla skådespeleri och suget börjar långsamt komma tillbaka. Men har han något att hämta i filmbranschen egentligen? Och orkar han med nutidens snabba tempo och förändringarna inom filmindustrin?

Detta är bitvis en trevlig liten film. Den är väl inte speciellt komisk trots att det kallas dramakomedi, men några skratt får man uppleva. Man sugs lätt in i handlingen och vill ju såklart veta hur det hela löser sig. Det fina skådespeleriet hjälper till att höja upplevelsen och trovärdigheten. Miljöerna är helt vanliga stadsmiljöer och inget man minns efteråt, men det är kul att se kameror framför kameran och följa hur det kan gå till under en filminspelning.

Anledningen till att denna film känns så äkta kan kanske vara att huvudrollsinnehavarna påminner lite om sina karaktärer? Lau Ching-Wan, som spelar Fai, gjorde debut som 20-åring och har sedan dess spottat ur sig en hel rad filmer, och Huo Siyan gör sin debut i denna film och hennes pigga och charmiga prestation bådar gott inför framtiden.

Av: Christian Rasmusson (2008-01-10)

Inga kommentarer: