lördag 30 augusti 2008

Recension: Tell Me Something


Tell Me Something (Telmisseomding)

Skådespelare: Han Suk-kyu, Shim Eun-ha, Yeom Jung-ah, Jang Hang-Seon, An Seok-Hwan, Park Cheol-Ho, Yu Jun-Sang, Lee Hwan-Jun

År: 1999
Land: Sydkorea
Genre: Thriller
Regi: Chang Yoon-hyon
Manus: Chang Yoon-hyon, In Eun-Ah

Två sopsäckar med olika människodelar har hittats i Seoul och kropparna är omöjliga att identifiera eftersom kropparna är lemlästade och delarna från flera personer är blandade i säckarna och det är inte förrän en tredje säck med kroppsdelar hittas som man får upp ett spår.

Nämligen att alla männen har tidigare varit tillsammans med samma kvinna, konservatorn Su-yeon (Shim Eun-ha). Poliskommissarie Cho (Han Suk-kyu) som leder mordutredningarna är själv under utredning eftersom han är misstänkt för mutbrott men trots det får han en ny chans eftersom han har ledningens förtroende.

Ett flertal personer kring Su-yeon är bland dom misstänkta och när morden fortsätter så får hon polisskydd av bland annat Cho som gräver vidare i hennes förflutna och börjar leta efter hennes försvunne far och bland barndomsgrannar efter spår som kan avslöja mördaren.

Som så många andra filmer i seriemördare-genren så innehåller Tell me something en rad bihändelser som inte verkar hänga samman, falska ledtrådar och en lite haltande logik när det gäller mördarens motiv. Men trots allt så är filmen mycket stämningsfull eftersom den till största delen utspelar sig under kvälls och nattid och med lagom mycket regn och mörker som förhöjer spänningsmomenten.

På omslaget till den svenska utgåvan så jämförs den med Seven men det beror nog på att det handlar om seriemördare och att det regnar mycket i filmen. Annars så finns det inga likheter. Det finns även en hel del grafiskt våld, blod och även närbilder avstyckningar för den som vill ha lite mer gore.

Som helhet så fungerar filmen mycket bra, snygga och stämningsfulla miljöer och bra skådespelare i utmärkt regi. Filmen fick hyfsad kritik när den gick upp på biograferna i hemlandet även om den inte uppfyllde dom höga förväntningarna som fanns eftersom filmen föregicks av en massiv reklamkampanj på grund av både skådespelarnas och regissörens nyvunna stjärnstatus.

Av: Ulf Lönn (2007-12-06)

Inga kommentarer: