måndag 18 augusti 2008

Artikel - Han Suk-kyu


Han Suk-kyu (Han Seok-Gyu)

Född: 1964
Födelseplats: Seoul, Sydkorea
Yrke: Skådespelare
Status: Aktiv

Innan Han Suk-kyu började sin karriär i tv-serien Moon över Seoul 1994, där även Choi Min-shik medverkade, så jobbade han som röstdubbare och han var även sångare lite vid sidan av. Under dom kommande åren var han med i filmer som Dr. Bong (1995), The Gingko Bed (1996) och Lee Chang-dongs debutfilm Green Fish 1997. Under samma år medverkade han i gangster komedin No.3, om en smågangster som vill kliva uppåt i hierarkin och The Contact där han spelar mot Jeon Do-yeon om ett par som träffas över internet.

Filmen blev väldigt populär i Sydkorea och efter den valde Han Suk-kyu att 1998 medverka i Christmas in August mot Shim Eun-ha och året därpå fick han sitt stora genombrott i Shiri. Shiri var filmen som skapade ett stort internationellt intresse för sydkoreansk film och slog i hemlandet alla tidigare försäljningsrekord. Både Choi Min-shik och Song Kang-ho var med i Shiri och alla tre hade jobbat tillsammans tidigare i No. 3. Han Suk-kyu spelar en specialagent, Ryu, som jagar nordkoreanska terrorister som ska döda både nord-och sydkoreas presidenter under ett idrottsevenemang.

Filmens popularitet gjorde att han under ett par år var den mest populära och även högst betalda skådespelaren och efter succén med Shiri gjorde han Tell me something i regi av Chang Yoon-hyon som även hade regisserat The Contact ett par år innan. För att filmen skulle bli en säker hit så föll den kvinnliga rollen på Shim Eun-ha som jobbat tillsammans med Suk-kyu i Christmas in August. Tell me something blev inte den dundersuccen som alla hade hoppats på men filmen gick hyfsat. Filmen är en mycket svart och stämningsfull thriller där Han Suk-kyu spelar polis som jagar en seriemördare i Seoul.

Efter den filmen så tog han en lång paus och återvände inte till filmen igen förrän 2003 då han medverkade i Double Agent, en spionfilm som inte drog några större folkmassor till biograferna och Suk-kyu var inte längre ett stort affischnamn. Han medverkade i The Scarlet Letter 2004 mot Lee Eun-ju men inte heller den filmen blev den stora comebacken utan det blev filmen The Presidents Last Bang 2005 av Im Sang-soo som gjorde honom omtalad igen. Filmen handlar om mordet på president Park Chung-hee och väckte stor uppmärksamhet eftersom en domstol tvingade regissören att ta bort några minuter av en dokumentär ur filmen.

Han Suk-kyu valde en helt annan roll att toppa den filmen med, i Mr Housewife från samma år återgår han till att spela i en komedi och här gör han en hemmapappa som klär ut sig till kvinna för att vara med i en frågesport i tv för hemmafruar. När han inte är upptagen med att filma så ägnar han sig helst åt att fiska och han spelar även golf.

Recenserade filmer med Han Suk-kyu:
Tell Me Something (1999)
The Contact (1997)

Av: Ulf Lönn

Inga kommentarer: