måndag 18 augusti 2008

Artikel - Ha Ji-won


Ha Ji-won (Jeon Hae-rim)

Född: 1979
Födelseplats: Sydkorea
Yrke: Skådespelerska, artist, modell
Status: Aktiv

Ha Ji-won, eller Jeon Hae-rim som hennes riktiga namn är, gjorde långfilmsdebut 1999 med filmen Truth or Dare vilken gav henne ett pris för bästa nya aktris.

Året därpå hade hon en av dom större rollerna i Ditto och var med i tv-serien Secret, rollen i det romantiska dramat Ditto gav henne en Blue Dragon Award för bästa biroll och hon har sedan dess valt att hoppa mellan olika genrer och jobbat både med televisionen och synts flitigt på bioduken.

Efter succén med Ditto valde hon att vara med i skräckfilmerna A nighmare och Phone vilka båda blev hyfsat framgångsrika på biograferna. Hon fick epitetet skräckfilmsdrottning trots att det hittills bara handlar om två filmer.

Efter skräckfilmerna valde hon att göra komedier på biograferna och melodrama i tv-rutan, komedin Sex is zero blev en av 2002 års stora publikdragare och komedierna Reversal of Fortune (2003), 100 days with Mr. Arrogant (2004) blev inga större succér trots Ji-wons nyvunna stjärnstatus.

Hon slog igenom stort under 2003 som den kvinnliga polisen Chae-ok i det historiska dramat Damo där hon jagar falskmyntare och blir indragen i politiska intriger. Det nya med Damo var den visuella påverkan från både Matrix och kinesiska filmer som Hero och Crouching Tiger, Hidden Dragon, med andra ord, väldigt snygga slowmotionklipp och stridsscener där soldater flyger fram över hustaken och dueller i trädtoppar.

Under 2004 var hon med i komedin Love, so Divine och tv-serien Something Happened in Bali i vilken hon spelar guiden Soo-jung som blir indragen i ett triangeldrama med två män som attraheras av henne. För rollen i serien fick hon ännu en utmärkelse och under 2005 valde hon att medverka i ett melodrama, Daddy Longlegs, som inte heller den blev någon långkörare på biograferna.

När regissören Lee Myung-se bestämde sig för att göra en filmatisering av samma berättelse som Damo byggde på så föll det sig naturligt att Ji-won fick huvudrollen och Duelist (2005) blev en stor framgång och en av hennes bästa rolltolkningar på vita duken. I Duelist så heter hennes rollfigur Nam-sun men annars så är intrigen likartad den i Damo.

Under 2006 så valde hon ännu ett historiskt tv-drama, Hwang Jin-i, där hon spelar titelns kisaeng (koreansk motsvarighet till geisha) som bygger på en verklig förebild. Till skillnad från Damo så behövde hon inte slåss i serien utan fick i stället lära sig dans, musik, servering och underhållning som var det viktigaste för en kisaeng.

För rollen som Hwang Jin-i fick hon flera tv-priser och hennes senaste film, Miracle on 1st street (2007), är en mer fysisk roll där hon spelar en tjej som använder sina boxningskunskaper för att skydda hyresgäster som råkar illa ut. Hon har dessutom medverkat med små cameos i filmer som All for love och i tv-serier som Fashion 70s, olika musikvideos och även gjort olika modelljobb.

Som så många andra aktriser försöker hon också slå sig in på musikbanan men än så länge så har hennes karriär som skådespelerska gått före den som sångerska.

Recenserade filmer med Ha Ji-won:
Ditto (2000)

Av: Ulf Lönn

Inga kommentarer: