måndag 18 augusti 2008

Artikel - Dragon Lee


Dragon Lee (Bruce Gui Lung, Gui Lung, Bruce Lei)

Född: 1940
Födelseplats: Nordkorea
Yrke: Skådespelare
Status: Ej Aktiv

Dragon Lee var en av de så kallade "Bruce Lee" imitatörerna som kom till under 70 talet och fram till mitten av 80-talet. Denna nordkoreanska "legfighter" även känd som "Bruce Lei" ska vara född 1940 och hans riktiga namn är enligt vissa källor Vschaslav Yaksysnyi. Som skådis hade Dragon Lee en del goda förutsättningar, däribland hade han ett bra utseende, en muskulös kropp och en del kunskap i koreanska kampsporten Hap Ki Do. Faktum är att han till och med varit elev till Hap Ki Do mästaren och skådespelaren Hwang In Sik! Trots Dragon´s hyfsade egenskaper fick han nöja sig med att spela i filmer av låg kvalitet med regissören och producenten Godfrey Ho. Dragon hade ändå turen att få spela med en del populära kändisar inom branschen tack vare Godfrey Ho. Vid tre tillfällen exempelvis fick han med Godfrey som vägledare spela mot legendariske Tae Kwon Do experten Hwang Jang Lee i Secret Ninja Roaring Tiger (1982), Dragon Claws (1982) och Martial Monks Of Shaolin Temple (1983).

Efter att Dragon Lee tog en paus ifrån filmlivet och avslutade sin karriär tillsammans med Godfrey Ho 1986 medverkade han i början av 90-talet i tre stycken koreanska filmer. Han fick då chansen att än en gång spela med Hwang Jang Lee. Dragon slutade upp med att vara skådespelare 1994, men det finns rykten som säger att han fortfarande är aktiv i filmbranschen och ska ha startat ett eget produktionsbolag. Ett annat rykte säger att han ska ha blivit dödad av en triad (gangstergäng), så man får hoppas att första ryktet stämmer tills sanningen kommer fram. Tyvärr finns det inte heller speciellt mycket info samlad om Dragon Lee än så länge.

Dragon Lee är nog mest av allt en skådespelare man lär sig uppskatta i och med ett intresse för Bruce Lee´s "wannabees". Oavsett om han är lik Bruce Lee eller inte så försökte han överspelande att härma honom för det mesta. Det kan vara riktigt häftigt enligt vissa medan andra tycker han gör bort sig helt och hållet. Finns hursomhelst en ganska stor skara fans runt hela världen än idag och jag själv tycker han är ganska charmig faktiskt om sanningen ska fram. Men någon Bruce Lee är han verkligen inte, snarare en mer eller mindre lyckad hyllning till Bruce Lee. Dragon Lee´s kultstatus kommer leva vidare i alla fall, var så säker.

Inga kommentarer: