torsdag 28 augusti 2008

Recension Guts of a Virgin

Guts of a Virgin (Shojo no harawata)

Skådespelare: Saeko Kizuki, Naomi Hagio, Megumi Kawashima, Osamu Tsuruoka, Daiki Katô, Hideki Takahashi, Kazuhiko Goda

År: 1986
Land: Japan
Genre: Skräck
Regi: Kazuo 'Gaira' Komizu
Manus: Kazuo 'Gaira' Komizu

En grupp nakenmodeller åker ut i naturen för att ta erotiska foton till en herrtidning, med sig har de div. pojkvänner, anställda och fotografer. Det fortlöper utan besvär och efter avklarat arbete ger de sig av hemåt. Tråkigt nog råkar de ut för en tjock dimma och råkar sabba till bilen. Men som tur är finner de ett hus i närheten och ger sig av emot det.

Ingen visar sig vara hemma men det finns både mat och öl där och givetvis beslutar sig de för att övernatta där och ta för sig av vad huset har att erbjuda. Underhållning krävs och fås i form av en brottningsmatch som sker emot den förödmjukade tjejens vilja. Det hela följs av sex och snusk som emellanåt gränsar till det mer sadistiska hållet. Men är de verkligen ensamma i huset och är de elaka karlarna det ända tjejerna har att frukta?

Givetvis inte, ett monster med ett gigantiskt könsorgan och en minst lika stor sexdrift håller till i omgivningarna och männen har turen att dö en ganska så omedelbar död. Tjejerna blir våldtagna och som avslutning på de bizzara sexakterna är det inte en cigarett som gäller. Nej, vår monstruösa kåtbock väljer ett betydligt mer drastiskt sätt och sliter via deras genitalia ut tjejernas tarmar. Ska någon av dem överleva och avslöjas någonsin monstrets motiv, finns det överhuvud taget några?

Att den här är kinky i överkant behövs väll knappast nämnas, det är bara i Japan man skulle komma sig för att göra en erotisk rysare av den här kalibern. De som inte är vana vid extrema filmer kommer nog att bli rejält chockerade och även jag reagerade här och där. men den är kanske inte riktigt lika upprörande i verkligheten som i praktiken. Sjuk ? Jo visst men jag blev aldrig chockad som jag blev av t.ex. "Cannibal Holocaust" och det här är en ofta rätt klantigt gjord film.

Det mest störande är att den väldigt ofta utspelas i ett alltför påtagligt mörker som gör det mycket svårt att se vad som försiggår, den sparar inte på våldet men vad spelar det för roll om man inte ser vad som händer ? Man får se en hel del sexscener som är ganska grafiska för att vara "softcore" men som vanligt (i Japanska filmer / utgåvor) så suddas könen. Inställningen till sex är nog en ganska Japansk sådan och ofta rätt främmande för oss i väst med sin sadistiska ådra.

En av de tveksammare grejorna är kvinnosynen i brottningsmatchen där tjejen tvingas upp, läggs ned i plågsamma manövrar medan mannen säger saker i stil med "Här får du för den kvinnliga frigörelsen". Den barnsliga och överdrivet uppenbara viljan att vilja provocera ger dessa scener en viss komisk touch men på det stora hela känns de rätt osmakliga och främmande. Slutet är dessutom i en klass för sig och är nog bara det för att få feminister att vilja bränna alla ex. av denna film på bål. En mycket provokativ och rubbad film jag har blandade känslor inför.

Av: Christoffer Lyrhed

Inga kommentarer: