lördag 30 augusti 2008

Recension: Plook Mun Kuen Ma Kah 4


Plook Mun Kuen Ma Kah 4 (Nuk kah win yarn hode)

Skådespelare: Tony Jaa, Panna Rittikrai, Banlu Srisaeng

År: 1994
Land: Thailand
Genre: Action, martial art, äventyr
Regi: Panna Rittikrai, Towatchai Ladloy
Manus: Neung

Numera känd som Spirited Warrior eller Spirited Killer och släppt i fläskiga utgåvor på dvd, som alla sätter Tony Jaa i fet bild på framsidan, så är trots allt Plook Mun Kuen Ma Kah 4 en ordentlig besvikelse, trots några småsaker som livar upp.

Eftersom det är i stort sett en remake på ettan så är det ingen större skillnad på handlingen. En snubbe gör nåt ont, flyr i skogarna och väcker åter igen upp Panna Rittikrais mördarmaskin, denna gången ingen tydlig zombie, men förutom avsaknaden av zombie-makeup så är det samma karaktär.

Naturligtvis ska ett gäng ut i skogen och göra det dom nu ska göra, vilket jag fortfarande inte vet, och någonstans där så träffar dom på en ung Tony Jaa som får fightas väldigt lite och väldigt trist och sedan bli dödad av Panna. Så jag kan förstå att folk tyckt det varit lite väl fräckt att kapitalisera SÅ mycket på Tonys roll – han är med mer och får fightast riktigt bra i Mission Hunter 2 utan att få nån större credit för det.

Det hela leder fram till slutfighten där de flesta av buskis-karaktärerna får bita i gräset, bland annat gubben med mellanrum mellan framtänderna och tropikhatt samt den stumme killen med ”Sahara-hatt”. Det är väl ingen dålig fight, men väldigt rutinmässig och förutom några snygga och hårda sparkar, samt en kort med brutal machete-duell, så var det absolut inget att hänga i julgranen.

Filmen är snyggare rent tekniskt, men mycket av hjärtat är borta. Och tyvärr så har Panna fallit i lathetens tecken och låter det mesta av actionscenerna vara i närbilder, så mycket av kraften och stuntens gå förlorade.

Men men, karln har gjort så många filmer att man inte kan begära perfektion hela tiden.

Av: Fred Andersson (2007-12-12)

Inga kommentarer: