lördag 30 augusti 2008

Recension: You Are My Sunshine


You Are My Sunshine (Neoneun nae unmyeong)

Skådespelare: Jeon Do-yeon, Hwang Jung-min, Na Moon-hee, Ryu Seung-su, Go Su-hee, Jeong Yu-seok, Kim Bu-seon, Seo Ju-hie

År: 2005
Land: Sydkorea
Genre: Drama, romantik
Regi: Park Jin-pyo
Manus: Park Jin-pyo

När den lite naiva lantarbetaren Suk-jung (Hwang Jung-min) ser Eun-ha (Jeon Do-yeon) för första gången så blir han blixtrande kär och bestämmer sig för att det är hon som ska bli hans hustru. Det blir dock inte så lätt som han inbillar sig, hon jobbar både som karaokevärdinna och som eskortflicka på en kaffebar och har svårt för Suk-jungs naiva inviter med blommor och mjölken som han lämnar till henne varje morgon.

Trägen vinner dock i längden och till slut så blir dom ett par och gifter sig och flyttar ihop med hans mor och allt ser ut att fungera tills hennes förflutna kommer i kapp paret och allt vänds upp och ner. Det visar sig att hon är gift tidigare och hennes tidigare man tvingar till sig pengar av både henne och Suk-jung. För att få ihop pengarna säljer Suk-jung en av sina kor vilket gör att Eun-ha känner sig än mer skyldig och lämnar honom för att få ihop pengarna igen på det enda sättet hon kan, genom prostitution.

Suk-jung letar efter henne men hittar henne inte förrän drygt ett år senare när hon är förstasidesstoff i alla media på grund av att hon har hiv och ska ställas inför rätta. Varken hans mor eller bror med fru vill att han ska ha någon kontakt med henne och dom besöker Eun-ha i fängelset för att förmå henne att inte träffa Suk-jung fler gånger. Suk-jung försöker besöka henne i fängelset men hon vill inte träffa honom och han försöker begå självmord men överlever och efter en tidsrehabilitering så försöker han att få besöka henne igen.

Utan att säga för mycket så kan jag säga You are my sunshine är ett melodrama som trots sitt mörka innehåll ovanligt nog faktiskt slutarlyckligt. Både Yeon Do-yeon och Hwang Jung-min fick mycket positiv kritik för sina tolkningar och båda är värda allt beröm, Jung-mins tolkning av den impulsiva och upp över öronen förälskade lantisen och Do-yeons nervigt spelade sexiga servitris är en lyckad kombination som också gav filmen och dom medverkande flera priser.

Låten You are my sunshine återkommer i filmen flera gånger och man får ävenhöra en skraltig koreansk version framföras av huvudrollsinnehavarna när sluttexterna rullar förbi.

Av: Ulf Lönn (2008-07-27)

Inga kommentarer: