tisdag 26 augusti 2008

Recension: Black Mask 2: City of Masks


Black Mask 2: City of Masks

Skådespelare: Andy On Chi Kit, Teresa Maria Herrera, Scott Adkins, Tobin Bell, Sean Marquette, Michael Bailey Smith, Tracy Lord, Blacky Ko Sau Leung, Terence Yin Chi Wai, Rob Van Dam, Silvio Simac, Nicola Berwick, Andrew Bryniarski, Oris Erhuero, Tyler Mane, Robert Mukes, Jon Polito, Marcus Fok Wing Fu

År: 2002
Land: Hong Kong, USA
Genre: Action, drama, Sci-Fi
Regi: Tsui Hark
Manus: Julien Carbon, Laurent Courtiaud, Tsui Hark

Varning. Följande film kan orsaka yrsel, illamående och depression. Innan tittande på denna film sker, kontakta läkare.

Black Mask är enligt mig en överlag underhållande film tack vare dess annorlunda stämning, klart godkända slagsmålsscener och Jet Li i huvudrollen. Det är inget mästerverk, men en skön actionrulle. Så när jag skulle se uppföljaren så hoppades jag på en film som behöll föregångarens stämning, men som fixade till dess brister. Tsui Hark är i Black Mask 2 fortfarande producent, men har nu också fått ansvaret för regin. Som actionkoreograf återser vi Yuen Woo-ping. Vad kan gå fel när de vidareutvecklar konceptet? Dessvärre allting.

Handlingen i Black Mask 2 skiljer sig rejält från föregångaren. Ny huvudrollsinnehavare är Andy On, en man som verkar ha fått rollen mest på grund av sitt utseende. Han spelar Black Mask som fortfarande letar efter ett botemedel som kan ta bort hans övermänskliga krafter och detta för honom till en kvinnlig forskare som lider av en sorts variant av androfobi (rädsla för män). Fokus läggs dock av någon konstig anledning istället på några brottare som har injicerats med djur-DNA som ger dem respektive djurs egenskaper. Självklart finns det en ond man bakom detta, och Black Mask måste naturligtvis stoppa dessa personer.

Jag började ana oråd redan i filmens skede då brottarna presenterades med "fräcka" sekvenser med en mörk röst som sade deras namn. Och ju mer av filmen jag såg desto mer förvånad och besviken blev jag. För Black Mask 2 är verkligen ett bottennapp. Visst, att se några mänskliga djur slåss mot filmens hjälte skulle ju kunna vara något, men allt är så oerhört dåligt gjort. Specialeffekterna tar nästan helt över slagsmålsscenerna som tack vare detta blir helt oengagerande. Här rör det sig inte om snygga kombinationer av slag och sparkar, utan om tråkiga attacker samt specialeffekter och maskerade skådespelare som man tröttnar på direkt. Inte blir det bättre av att filmens brottare är riktiga stereotyper. Jag får verkligen intrycket av att målgruppen för Black Mask 2 är amerikanska ungar i åldrarna 10-15 år. Och de är väl de enda som kommer att finna något värde i denna film.

Men hur kommer det sig att Black Mask 2 är så uselt gjord när två riktigt stora namn är huvudansvariga? Jag vet inte. Tsui Hark har gjort så mycket bättre ifrån sig. Att det är samma man som har regisserat Once Upon a Time in China-filmerna och Black Mask 2 är för mig en gåta. Att slagsmålsscenerna är vedervärdiga trots att Yuen Woo-ping har koreograferat dem beror nog delvis på alla specialeffekter som tar plats, men han kunde gott och väl ha gjort bättre ifrån sig.

Black Mask 2 är verkligen en usel film som helt saknar den stämning som föregångaren hade. Nytt är en fånig handling med dåligt manus samt misslyckade slagsmålsscener. Allt har försämrats så oerhört mycket att besvikelsen är på topp. Det är nog inte så svårt att lista ut varför Black Mask 2 tilldelas det lägsta betyget.

Av: Mattias Hägg

Inga kommentarer: