måndag 18 augusti 2008

Artikel - Billy Chong Chun Lai


Billy Chong Chun Lai (Billy Chong Chuen Lei, Chong Chun Lai, Willy Dozen)

Född: 1957
Födelseplats: Indonesien
Yrke: Skådespelare
Status: Ej aktiv

Willy Dozan från Indonesien var en skådespelare som drog till Hong Kong och bytte namn till Billy Chong. Anledningen var att få spela i kung fu filmer vilket kom att bli Black Belt Karate (1977) och Invincible Monkey Fist (1978) till börja med. Sedan år 1979 nådde Billy genombrottet i Crystal Fist där han slogs efter Yuen Clan´s fight koreografi och spelade huvudrollen. Han började då jämföras med Jackie Chan eftersom hans image i Crystal Fist var nära identisk med den stil som Jackie slog igenom med i Snake In The Eagles Shadow 1978. En ny stjärna var född för att skapa konkurrens helt enkelt.

Tyvärr lyckades inte Billy linda publiken runt fingret som Jackie Chan gjorde fast kom istället att efter varje film han spelade i dra allt mer uppmärksamhet. Hans skickliga egenskaper som martial artist förbättrades hela tiden och han var en kung fu stjärna producenterna gärna ville ha med att göra. Kanske var han inte speciellt väl försedd med akrobatik men när det gällde kung fu så slogs han med avgörande skicklighet och snabbhet.

Med filmer som senare utkom med Billy däribland Super Power (1980), den knasiga Kung Fu Zombie (1981) och Fistful Of Talons (1982) där han slåss mot Whang In Sik, lämnade han filmkarriären. Han dök dock senare upp i Hong Kong igen och spelade en skurkroll i Aces Go Places V (1989), men då under sitt gamla namn Willy Dozan. Willy/Billy hamnade dessutom enligt en källa i ett stort bråk med filmens koreograf angående sin roll eller nåt liknande. Efter Aces Go Places V lämnade han än en gång Hong Kongs filmbransch för att återvända hem och vistas i hemlandets media istället, kanske mest av allt för att han inte tålde triaderna som ville åt hans pengar.

Med sin karriär på hemmaplan blev det en rad vistelser i reklam, en populär tv-serie och ett par filmer. Han var en populär kändis i Indonesien och blev ännu mer omtalad efter det att han förälskade sig i popstjärnan Betharia Sonata. Pressen blev som galna i dem när de gifte sig och Betharia blev gravid, mest av allt för skvallrets skull. Ett och annat falskt rykte sägs ha spridits.

Verkar som att Billy kommer stanna kvar i Indonesien eftersom han trivs bra där. Det han gjort i Hong Kong blir ett kärt minne till alla fans och nyblivna tittare (Man bör inte heller glömma att kolla vissa av hans indonesiska filmer som tydligen ska innehålla rikligt med martial arts likaså).
Willy Dozan som han numera vill kallas var en av de bättre kung fu stjärnorna som tyvärr kom lite i skymundan och med tanke på hans talang är det synd att han inte fått den uppmärksamhet han förtjänat. I dagens läge verkar det för det mesta vara TV-serier som gäller för Willy, om han någon gång blir aktuell igen inom Hong Kongs filmbransch återstår därefter att se. Man kan i alla fall hoppas på det bästa.

Inga kommentarer: