måndag 18 augusti 2008

Artikel - Charles Han


Charles Han (Han Yong-cheol)

Födelseplats: Sydkorea
Yrke: Skådespelare
Status: Ej aktiv

Charles Han (Han Yong-Cheol) var en skådis som inte blev särskilt berömd, men under sina aktiva år under 70 och tidiga 80-talet väckte han sensation i Korea. Charles kunde med hjälp av vänsterbenet sparka i näraliggande klass som veteranerna inom "legfighting" på film och det gjorde honom speciell. Ett tufft och charmigt utseende var även det en av hans fördelar för att kunna platsa väl i martial arts filmerna som gjordes på den tiden. Han har spelat tillsammans med några av de kändare "legfightarna", bland annat med Hwang Jang Lee i 3 filmer (Korean Connection, Left Foot Of Wrath och Buddhist Fist and Tiger Claws) och tillsammans med Casanova Wong i Strike of the Thunderkick Tiger, bara det är ett starkt bevis på att han hade vad som krävdes.

Om nu Charles hade följt strömmen och packat resväskan till Hong Kong för att satsa på en kung fu films karriär hade han säkert haft chansen att slå igenom. Det var nog kanske inte riktigt hans grej dock, alla filmer han medverkade i spelades in på plats i Korea. Filmografin som han lämnat efter sig bestås av 11 filmer och vissa av dem är mycket sällsynta i dagens läge. Finns idag ungefär en handfull av dem som är tillgängliga för allmänheten.

Vad Charles gör idag finns inga uppgifter om. Kanske Hwang Jang Lee vet eftersom de antas ha knytit kompisband under inspelningarna de hade tillsammans. Av informationen som jag skrapat ihop har jag fått det mesta berättat av en kunnig kung fu films expert, att hitta någon information hade annars varit som att leta i en höstack. Kommer förhoppningsvis i framtiden kunna utveckla profilen ytterligare, fast det är nog tveksamt att det kan bli något av den saken tyvärr. Nu har Charles Han en profil i alla fall och även om den är tunn på information så har jag nu kunnat hedra honom. Han är definitivt en av mina favorit "legfighters" och jag hoppas att fler kan fascineras av det han gjorde tillbaka i tiden.

Inga kommentarer: