lördag 23 augusti 2008

Recension: Festival


Festival (Chukje)

Skådespelare: Ahn Sung-ki, Oh Jeong-hae, Baek Jin-a, Han Eun-jin, Jeong Kyung-soon

År: 1996
Land: Sydkorea
Genre: Drama
Regi: Im Kwon-taek
Manus: Yook Sang-Hyo

Regissörens intresse för det genuint koreanska, oavsett om det gäller kultur, religion eller historia har ofta varit grundbulten i hans filmer och är även så i Festival från 1996. Filmen tar upp döden och hur en riktig begravning med alla riter ska genomföras enligt konstens alla regler. Joon-seop (Ahn Sung-ki) är författaren vars mor precis har dött, hon led av Alzheimers och hade dessutom varit skendöd ett par gånger innan, och nu ska han till sin brors familj på landet där modern vårdats under sina sista år.

Han vill ge henne en riktig rituell begravning och sedan följer filmen förberedelserna, själva begravningen och efterarbetet. Men det går inte riktigt som Joon-seop vill, när släktingar, vänner och arbetskamrater dyker upp under ceremonierna så kommer även mindre önskade gäster som till exempel Yong-san, (Oh Jeong-hae) ett av släktens svarta får och journalisten Hae-lim som vill göra ett reportage om den stora författaren.

Det finns flashbacks i filmen som visar hur modern blir sämre och sämre och försöker rymma från familjen, tappar minnet och inte längre känner igen sig i omgivningen. Insprängd i filmen finns också en recitation från en av författarens barnböcker som visar hur familjens dotter växer upp och blir större och klokare och hur farmodern samtidigt blir mindre och barnsligare (demens) och förklaringen skulle då vara att dottern får farmoderns intelligens. Just dessa avsnitt med sagan skiljer sig mycket från resten av filmen eftersom dom är så tydligt och medvetet inspelade mot en färgrann kuliss.

Kanske inte en av regissörens bättre filmer men hantverket bakom är mycket bra och filmen ger en rejäl inblick på fenomenet koreanska begravningar och dess ritualer.

Av: Ulf Lönn (2007-08-09)

Inga kommentarer: