lördag 23 augusti 2008

Recension: Fist of Unicorn


Fist Of Unicorn (Qi lin zhang)

Skådespelare: Unicorn Chan, Meng Hoi, Chin Ti, Kitty Meng Chui, Yasuaki Kurata, Wang In Sik, Tong Dik, Mars, Lily Chen Ching, Tina Chin Fei, Chow Siu Loi, Goo Man Chung, Alexander Grand, Hon Yee Sang, Tai Yee Ha, Tong Kam Tong, Paul Wei Ping Ao

År: 1973
Land: Hong Kong
Genre: Martial art
Regi: Tong Dik
Manus: Tong Dik

Unicorn Chan hette en ganska misslyckad skådespelare som utöver statistroller i några Bruce Lee-filmer inte nådde någon större framgång, förutom Fist of Unicorn, som blev hans första, och sista, huvudroll. Men enda anledningen till att han överhuvudtaget fick den rollen, var att han hade lovat att fixa Bruce Lee som fightkoreograf. Något som var långt ifrån sanningen. Bruce hade nämligen ingen som helst lust att ställa upp, men eftersom Unicorn Chan var en god vän till honom, så dök han ändå upp på inspelningen för att visa hur det skulle gå till. Men vad Bruce inte visste var att allting filmades. Man klippte sedan slarvigt in klippen med Bruce, och vips, så var han filmens "stora stjärna". Inte helt oväntat blev Bruce rasande, och stämde filmbolaget som låg bakom filmen, men fallet lades ner efter hans plötsliga död. Unicorn Chan avled 1979 efter en svår bilolycka.

Över till själva filmen nu. Det här är en ganska medioker kung fu-film, så kallad "chop socky", om en pojke som får bevittna sina föräldrar bli brutalt mördade av filmens "bad guy". Fast besluten om att hämnas sina föräldrars död, växer han upp till en skicklig slagskämpe, med "Fist of Unicorn"(På det svenska VHS-omslaget översatt till "enhörningens handflata”) som sin specialitet. Med andra ord inte någon speciellt originell historia. Men så är kanske inte genomtänkt historia det första man söker i en sån här film, utan bra fighter. Men inte heller här håller det. Visserligen är Unicorn Chan en mycket duktig kampsportare, men även här tappar det på brist på originalitet. Det känns som man har sett det förut. Många gånger.

Men det finns faktiskt positiva saker att säga om filmen också. Den fysiska humorn, som är så sedvanligt för filmer i den här genren, är stundtals riktigt kul. En specifik scen som iallafall fick mig att lyfta ett ögonbryn, var när man efter en scen klipper till en närbild på vad som ser ut att vara ett kvinnligt könsorgan. Kameran zoomar ut och det som såg ut att komma direkt från en Category III-film av värsta slaget, visar sig vara en manlig armhåla.

Men tyvärr så har filmen alldeles för många brister och tempot är för slött för att bli riktigt underhållande. Fist of Unicorn är en film för dom som verkligen är inne i kung fu-genren, den är inte bra men definitivt inte usel. En tvåa får det bli. En rolig detalj är att både Jackie Chan och en tidigare medlem i Jackies stuntteam, nämligen Mars, kan ses i mycket små statistroller.

Av: Pär Fredriksson

Inga kommentarer: