lördag 23 augusti 2008

Recension: First Shot


First Shot (Lim jing dai yat gik)

Skådespelare: Ti Lung, Maggie Cheung Man Yuk, Simon Yam Tat Wah, Andy Hui Chi On, Waise Lee Chi Hung, Bobby Yip Kin Sang, Frankie Chin Chi Leung, Jamie Luk Kim Ming, Lau Shek Ming, Lee Hoi San, Cheung Fung Lei, Leung Kam Shan, Mantic Yiu Chi Wan

År: 1993
Land: Hong Kong
Genre: Kriminalare, action
Regi: David Lam Tak Luk
Manus:

1970-talets Hong Kong. Korruption svärtar ner poliskår såväl som civila invånare, nästan hela stadens befolkning är inblandad i tvivelaktiga affärer och mutor styr vardagen. Denna ”laglöshet” är det få som vågar motverka. De som har modet sätter sina liv på spel. En av dessa är poliskonstapel Wong Yat-Chung (Ti Lung) som under ett tillslag blir skjuten av en kollega vid namn Sam Mok (Simon Yam).

Wong Yat-Chung överlever händelsen och efter en tids återhämtning blir han övertalad av Annie Ma (Maggie Cheung) att styra en hemlig anti-korruptionsverksamhet. Till sin hjälp anlitar han två färskingar inom poliskåren, fortfarande fria från det styrande mutsystemet. Dessutom får han oväntad hjälp av mannen som nästan tog hans liv, Sam Mok.

David Lams ”First Shot” kan ses, eller är delvis en kopia på Brian De Palmas kritikerrosade ”The Untouchables” där Ti Lungs karaktär Wong Yat-Chung är motsvarigheten till Kevin Costners Eliot Ness. Ja, har man sett bägge filmerna så är likheterna slående. Men jag ämnar inte fokusera recensionen på en jämförelse mellan produktionerna, utan istället ägna all uppmärksamhet åt just ”First Shot”. Likhetsgranskningar har säkert andra gjort.

Filmens starka rollista som bland annat innehåller namn som Ti Lung, Waise Lee, Maggie Cheung och Simon Yam lovar litet mer än vad som hålls. Medan Maggie Cheung alltid är behaglig för ögonen så kan hennes agerande ses som tämligen stelt och obekvämt. Veteranen Ti Lung är jämt sevärd, en man som utstrålar energi och vars agerande ter sig väldigt naturligt. Hans karaktär ger dock emellanåt ett tvetydigt intryck, vissa komiska element förändrar den annars så hårde snuten till en otrovärdig individ. Särskilda personlighetsdrag hade mer än gärna kunnat tonas ned. Ett exempel är hans besök på en gaybar, iklädd full lädermundering – en scen som förvisso funkar humoristiskt men som splittrar karaktären. För min del så tillfördes de mest stabila framträdandena av Waise Lee - i en för honom en relativt ordinär rolltolkning och Simon Yam som återigen bevisar varför han hör till Hong Kongs främsta talanger.

Temat som avhandlas (korruption inom poliskåren), är ett oerhört intressant ämne där det filmiska genomförandet bitvis är imponerande men som oturligt nog saknar djupdykningar. Storyn flyter på i sedvanligt maner utan särpräglade inslag som skiljer den från mängden. En dussinfilm där merparten är bekant helt enkelt. Föredömligt filmad är den, med välplacerade vinklar och ett bra nyttjande av ljussättning som framkallar en skitig yta – vilket i sin tur stärker illusionen om de ”mörka” tider filmen utspelar sig i. Atmosfären är det absolut inget fel på och den får ytterligare en handräckning av Lowell Lo’s finfina melodier. Förde tankarna till musikspåret han komponerade till ”God of Gamblers”, och i det avseendet är det inte negativt.

Actionkoreografen Yuen Tak förstår sin arbetsuppgift och överlämnar ett paket laddat med våldsam action. Våldet är inte sällan präglat av hög brutalitet, flertalet scener är detaljerade och blod har det sannerligen inte hushållats med. Utförandet är bra och har som enda minus lite fattigt med riktigt utstuderade kamper att erbjuda. Det mesta har vi sett otaliga gånger förut.

Det är kanske filmens starkaste sidor, gestaltning, atmosfär och action. Tre stora behållningar i en produktion som kantas av tveksamma men även godtagbara skådespelarinsatser. Tittar vi på händelseförloppet som mestadels är spännande men som tappar på olämplig humor så blir strukturen något ojämn, men likväl godkänd. Det är precis vad ”First Shot” är, ett godkänt tidsfördriv som inte sticker ut nämnvärt men som ändå är värd en skådning.

Av: Peter Nilsson

Inga kommentarer: