lördag 23 augusti 2008

Recension: The General's Son


The General's Son (Janggunui adeul)

Skådespelare: Park Sang-min, Shin Hyeon-jun, Lee Il-jae, Bang Eun-hee, Kim Hyeong-il, Hwang Jeong-min, Jung Doo-hong

År: 1990
Land: Sydkorea
Genre: Action, kriminalare, drama
Regi: Im Kwon-taek
Manus: Hong Song-yu (novell), Yoon Sam-yuk

Kim Doo-han (1917- 1972) är en legendarisk person i sydkoreas historia, han började som gangster under den japanska ockupationen och slutade som politiker efter kriget. Under sjuttiotalet gjordes det flera filmer om honom och det blev även en tv-serie, Rustic Period, som sändes mellan 2002-2003.

Som titeln anspelar på så var han son till en general som blivit berömd och ökänd för sina strider i kriget mot japanerna. Filmen handlar om den unge Doo-hans väg från slummen och tiggeriet till positionen som ledare för ett av dom många gäng som fanns under perioden. Gängen sysslade med småbrottslighet och det som förenade dom var kampen mot japanerna.

När en kvinnlig vän till Doo-han behöver pengar så väljer han att råna japanska affärsmän. Hans väg till toppen gick genom slagsmålet, en född fighter med en begåvning för gatuslagsmål och mycket hårda nypor.

Det är mycket slagsmål i filmen och dom scenerna varierar i kvalitet från hyfsade till mycket bra. Mycket av slagsmålen är utmaningar med man mot man men det finns även fighter med olika gäng inblandade som utspelas på restauranger där trovärdigheten sjunker en aning. De enda vapnen som syns i filmen är knivar, annars så är det slag och sparkar som gäller.

I övrigt så verkar det ha lagts ner väldigt mycket på att få alla detaljer i bland filmens miljöer som till exempel biografer och restauranger att stämma. Eftersom det är första delen i en trilogi (Generals son II och Generals son III kom 1991-92) och tvåan tar vid precis där ettan slutar så känns det lite snopet eftersom filmen avslutas med att en dialog ska påbörjas.

Därför är jag lite försiktig med betyget eftersom man får se hela serien som en enhet och eftersom jag inte sett dom två andra filmerna ännu så.... Dom två andra i serien kommer att släppas under året.

Av: Ulf Lönn

Inga kommentarer: