lördag 23 augusti 2008

Recension: Inspector Pink Dragon


Inspector Pink Dragon (Shen tan Ma Ru-Long)

Skådespelare: Lawrence Cheng Tan Shui, Rosamund Kwan Chi Lam, Waise Lee Chi Hung, Kingdom Yuen King Tan, Tony Leung Ka Fai, Lau Sek Yin, Kenneth Tsang Kong, Damian Lau Chung Yun, Fruit Chan Gor, Peter Lai Bei Tak, Deon Lam Dik On, Lily Lee Lee Lee, Simon Leung Siu Wah, Nina Li Chi

År: 1991
Land: Hong Kong
Genre: Komedi, kriminalare, action
Regi: Gordon Chan Kar Shan
Manus: John Chan Kin Chung

Dragon Ma är en tämligen misslyckad polis som egentligen saknar både skicklighet och mod. Han har dock otroligt höga tankar om sig själv vilket leder till att han klantar till det mesta. För sina kollegor är han en ren pina då han ständigt hamnar i trubbel och bara orsakar problem för dem. Tillslut vill han visa vilken supersnut han är och detta leder till en trasslig härva som sätter hans liv på spel.

Inspector Pink Dragon känns som en ganska typisk action/komedi för årtalet. Vi har sett det mesta förr och egentligen borde den inte kunna hålla hela vägen ut med sin tunna och ibland knappt ens existerande story. Men jodå den håller gott och väl för minst en skådning, trots att den nu inte bjuder på något unikt. Som en galen komedi är den perfekt, vi får ta del av en rad ganska sjuka scener som underhåller väl och bjuder på en rad skratt och glada miner. Trots att filmen nu lider av en ganska tafflig handling så lyckas Gordon Chans regi tillsammans med skådespelarna få det hela välbalanserat rakt igenom. Det är bara under ett fåtal stunder som den verkligen tappar total kontroll och framstår som fånig. Man får ändå, om man ska klara sig igenom filmen, ha i åtanke att inte med några medel ta den seriöst, för så sant som det är så innehåller Inspector Pink Dragon väldigt få sådana stunder.

Och trots att vissa delar nu är riktigt meningslösa så är det oftast med nöje man följer vår småkorkade hjälte. Han som nu spelas av Lawrence Cheng var inte välbekant för min del. Jag har dock hört en hel del hård kritik mot hans skådespeleri vilket många inte verkar uppskatta, men jag måste medge att han här sköter sig klart godkänt. Jag hade inte det minsta problem med vare sig hans sätt att agera eller den roll han här porträtterade. På något vis påminner han starkt om Chow Yun Fat i A Diary of a Big Man och stundvis även som Sam Lee när han är som tokigast. Eftersom jag gillar bägge dessa aktörer så är det ganska uppenbart att jag också fann Lawrence Cheng tilltalande. För frågar ni mig så tycker jag att han lyckades alldeles utmärkt med att spela en allmänt inkompetent och tragisk figur som tror han är nåt han i all sanning inte är.

Förutom Lawrence så innehåller filmen en grupp andra välkända ansikten. Vi ser den ljuvliga Rosamund Kwan i en ganska sprallig men rolig roll och Nina Li är nästan som alltid charmig och förgyller tiden då hon medverkar. Ett litet minus riktar jag åt att det dröjde alltför länge innan hon fick välförtjänt fäste, det var inte förrän filmen rullat i 45 minuter innan hennes roll gavs tillräckligt med utrymme. En av mina personliga favoriter Tony Leung Ka-Fai har en relativt liten roll i filmens inledande skede men tillför lite extra spänning då jag alltid gillar honom framför kameran. Waise Lee är även han helt okej, men använder sig knappast av sin fulla potential. Som bad-guy ser vi ingen mindre än Damian Lau, en i mitt tycke grovt underskattad skådespelare. Visserligen är han ingen höjdare här men har förövrigt gett oss en rad fina framträdanden i bla. John Woos Last Hurrah For Chivalry och den fantasifulla fantasyrullen Duel to the Death. I övriga mindre roller ser vi Kenneth Tsang och Sandra Ng.

Nu är ju denna titlad som en action/komedi, något som i min mening känns lite vilseledande. Om ni letar efter action bör ni välja en annan film för det är inte förrän i slutskedet som någon form av action tar form på allvar och den var till min stora besvikelse inte speciellt eggande. det visas lite vanligt skjutande, inget som på nåt vis sticker ut bland mängden. Med Damian Lau medverkande hade jag också hoppats på någon schysst fightscen men något sånt blev det aldrig av. Det närmsta man kan komma är väl då förmodligen när Lawrence Cheng och Damian brottas lite kärleksfullt på taket av en byggnad. Mycket mer än så finns det tyvärr inte att hurra för.

Inspector Pink Dragon är en film som saknar både sunt förnuft och riktig mening men som ändå förblir ett trevligt tidsfördriv för stunden. Den kan knappast utmärkas för att vara nyskapande eller unik för merparten har man som sagt sett tidigare. Bitvis är den också fånig men detta till filmens fördel. Det är just humorn och skådespelarna som räddar det hela och håller den ganska stabil vägen ut. Så tack vare den goda stämningen, fina prestationerna och överdosen av lättsmält humor är detta i det stora hela en godkänd film, om ni har något att hämta ur den kan jag dock inte säga. Det är något ni själva får avgöra.

Av: Peter Nilsson

Inga kommentarer: