söndag 17 augusti 2008

Recension: Project A


Project A ('A' gai waak)

Skådespelare: Jackie Chan, Yuen Biao, Sammo Hung Kam Bo, Dick Wei, Kwan Hoi San, Lee Hoi San, Wan Faat, Chan Chi Fai, Johnny Cheung Yiu Wah, Chin Kar Lok, Danny Chow Yun Kin, Fung Ming, Benny Lai Keung Kuen, Lau Fong Sai, Chris Lee Kin Sang, Lee Fat Yuen, Lo Wai, Ma Chao, Mars, Ng Git Keung, Lily Ng Lai Chu, Tai Bo, Bruce Tong Yim Chaan, Isabella Wong Man Ying, Wu Ma

År: 1983
Land: Hong Kong
Genre: Martial art, komedi, action
Regi: Jackie Chan
Manus: Jackie Chan, Edward Tang Ging Gan

I Project A får vi följa Dragon Ma (spelad av Jackie Chan) som jobbar hos kustbevakningen i Hong Kong i början av 1900-talet. Han hamnar snart under Yuen Biaos karaktärs befäl och i filmens början beger de sig till en förnäm klubb för att gripa en brottsling. De hindras dock i sista sekunden av polischefen eftersom klubben är en inflytelsefull sådan. Dragon Ma blir ursinnig, säger upp sig från sitt jobb och springer in i klubben för att efter ett slagsmål leverera den efterlyste till polischefen. Efter detta kommer han i kontakt med Sammo Hungs rollfigur som är en skicklig men jagad spelare. Även en pirathistoria har klämts in för att ge filmen en skön omväxling i handling och miljöer.

Det här är en av Jackie Chans bättre filmer. Han får visa upp några imponerande slagsmålssekvenser, och till de bästa hör en kort scen där han slåss tillsammans med Sammo Hung där de båda imponerar med sin tajming, och den första stora sammandrabbningen där Yuen Biao medverkar. Här utnyttjas verkligen omgivningen. Men majoriteten av filmen går inte ut på att huvudrollsinnehavarna ska visa upp sina färdigheter inom kampsport, utan det är att leverera humor som ofta får en att le. Detta är ju trots allt en actionkomedi.

Det som gör Project A till en underhållande och sevärd film är blandningen mellan humor och slagsmålsuppvisningar, men även drama. Det finns några allvarliga scener där Jackie Chan visar att han klarar av att agera trovärdigt i annat än humoristiska sådana. Men en annan betydande faktor är samspelet mellan Jackie Chan, Sammo Hung och Yuen Biao. Det är verkligen en fröjd att se dem agera mot varandra, och detta lyfter onekligen filmen.

Det här är en underhållande actionkomedi med bra slagsmålssekvenser och stunts, välgjorda humoristiska och dramatiska scener och ett lyckat samspel mellan huvudrollsinnehavarna. Vad mer kan man egentligen begära?

Av: Mattias Hägg

Inga kommentarer: