fredag 22 augusti 2008

Recension: A Family


A Family (Gajok)

Skådespelare: Su Ae, Ju Hyeon, Park Jin-bin, Park Hie-sun, Eom Tae-woong, Kim Se-dong

År: 2004
Land: Sydkorea
Genre: Drama
Regi: Lee Jeong-cheol
Manus: Lee Jeong-cheol

Efter att ha släppts ut efter ett par år i fängelse så försöker Jeong-eun (Su Ae) skapa sig ett nytt liv med ett jobb som städare i en frisersalong och träffa sin lillebror som tror att hon varit och studerat i Japan. Hennes far (Joo Hyun) är en före detta polis och numera nykter alkoholist som jobbar som fiskhandlare och vill inte ha med dottern att göra. Hon skyller moderns död på honom och som gammal polis har han svårt för en dotter som suttit inne för att ha knivhuggit någon på tunnelbanan.

Jeong-eun söker upp en av sina gamla kompisar som hon tog straffet för och det visar sig att han blivit en gangsterboss och vill ha tillbaka en del pengar av henne. Hon passade nämligen på att plocka hans kassaskåp innan hon tog straffet för honom och gömde pengarna i faderns hus. Hon får välja mellan två alternativ, antingen plocka fram pengarna eller göra honom en tjänst vilket innebär att döda en person. För att hon ska förstå allvaret i förslaget så hotar dom hennes pappa och mot hennes vilja så blir även han indragen i det hela.

Filmen handlar om familjen och vad man är kapabel att göra för att skydda och hjälpa sina nära och kära, även om förhållandet mellan far och dotter är frostigt så tinar det när dom hotas och ett par hemligheter avslöjas. Filmen är annorlunda mot vanliga sydkoreanska snyftare eftersom den är mindre "gråtmild" och inte förlorar sig i det sentimentala.

Su Ae gjorde sin långfilmsdebut i A Family, innan hade hon medverkat i tv-serier som till exempel Loveletter och även regissören gjorde sin debut med filmen vilket ledde till att både han och Su Ae fick pris vid inhemska galor för sina prestationer. Joo Hyun är en veteran inom filmen och mycket bra som fadern som är villig att göra allt för sina barn. Mycket sevärd.
.
Av: Ulf Lönn

Inga kommentarer: