söndag 17 augusti 2008

Recension: My Young Auntie


My Young Auntie (Cheung booi)

Skådespelare: Kara Hui Ying Hung, Hsiao Ho, Lau Kar Leung, Johnny Wang Lung Wei, Yuen Tak, Kwan Yung Moon, Wilson Tong Wai Shing, Gordon Liu Chia Hui, Robert Mak, Tak Law, Lam Fai Wong, Walter Tso Tat Wah, Aai Dung Gwa, Chang Seng Kwong, Ching Chu, Ho Kei Cheong, Huang Pa Ching, Kei Ho Chiu, Lin Ke Ming, Liu Hok Ming, Steve Mak Fei Hung, Mak Wai Cheung, Ng Git Keung, Jackson Ng, Yuk Su, San Sin, Siu Tak Foo, Tai San, Wang Sha, Wong, Ching Ho, Yeung Sai Gwan, Yeung Wah

År: 1981
Land: Hong Kong
Genre: Martial art, komedi
Regi: Lau Kar Leung
Manus: Lau Kar Leung, Li Tai Heng

My Young Auntie är en kungfu-komedi om en ung kvinna, Jing Dai-nan, som gifter sig med en döende man tillhörande familjen Yu. Detta för att efter hans död slippa hamna i händerna på en ondsint broder. Giftermålet medför att hon istället får vistas hos, en till den avlidne mannen, vänligare släkting vid namn Jing-chuen. Trots sin ringa ålder betyder detta att hon blir Jing-chuens faster, vilket innebär vissa komplikationer. Filmen behandlar temat att respektera de äldre och vad som sker när Jing-chuens son, Charlie Yu, återvänder hem efter att ha studerat i Hong Kong en tid och hur detta påverkar hans sätt att bemöta Jing Dai-nan som faster, trots att hon är i ungefär samma ålder som han själv.

Året var 1981 då den alltid så sakkunniga Lau Kar Leung bestämde sig för att låta, den då, relativt oerfarna Kara Hui Ying-hung framträda i sin första huvudroll i en actionfilm. Detta var under en tid då kvinnliga hjältinnor i kung fu filmer enbart sågs i ringa mängder. Anledningen sägs vara Mona Fongs ökande inflytande inom Shaw Brothers. I brist på intresse från studion lämnade flertalet kvinnor dem för att istället samverka i Taiwanesiska lågbudget produktioner. I slutet av 70-talet bestod faktiskt SB egentligen bara av två kvinnor som hade något särskilt att erbjuda, inom actiongenren alltså. Dessa var Sharon Yeung Pan Pan och Kara Hui Ying-hung. Kara Hui var som jag nämnde ovan, förhållandevis orutinerad. Lau Kar Leung övertalade henne att ansluta sig till SB 1977, och efter några stödroller gavs hon äntligen chansen att ge prov på sin utomordentliga begåvning.

Att hon fick demonstrera vad hon var kapabel till, både som skådespelerska och hård fighter, är något som jag personligen är evinnerligt tacksam för. Det är nämligen så att hennes karaktär uppenbarar åtskilliga sidor, och var och en hanteras med största övertygelse. vare sig det rör sig om en timid och oskuldsaktig Kara, en småfånig och lantisliknande Kara eller en sexig och dödligt farlig Kara så blir resultatet ständigt förstklassigt. Det är ingen överraskning att hon kammade hem priset som bästa skådespelerska i Hong Kong Film Awards. Oturligt nog ledde detta inte till någon speciellt ansenlig karriär, utan hennes fortsatta verksamhet inom industrin blev i mindre produktioner. Populär är hon dock, och Kara är faktiskt ännu aktiv i filmbranschen. Men faktum kvarstår fortfarande, hon har aldrig blivit ansedd som en av de större kvinnofigurerna i actionfilmens historia. Personer som tex. Cheng Pei Pei, Moon Lee och Michelle Yeoh är bara ett smärre urval av de kvinnor som erhållit högre kultstatus.

Men det är inte enbart Kara Hui av aktörerna i My Young Auntie som sällar sig till den rejält underskattade skaran. Hsiao Ho är ännu en figur som mottagit en handräckning av Lau Kar Leung in i filmbranschen. Det är ledsamt, men Leung var också en av få som brukade Hsiao Ho på ett värdigt sätt. Det är väldigt lustigt då Hsiao Ho är en enastående on-screen fighter och i mitt tycke, också en trevlig skådespelare. Han är i My Young Auntie lysande som den energiskt ostyriga Charlie Yu, Jing-chuens son, som återvänder till fastlandet efter att ha studerat engelska i Hong Kong. Merparten av filmens humor levereras av Hsiao Ho vars karaktär är underbart arrogant. Hans insats här kan kanske lättast jämföras med hans rollfigur i Leungs brillianta kung fu alster, Mad Monkey Kung Fu från 1979.

Tillsammans gör Kara Hui och Hsiao Hui ett strålande samarbete, det bildas en tilltalande kontrast emellan dem. De är ju bägge varandras motsats. Kara är gammalmodig och vill fortsätta att leva traditionsenligt medan Charlie däremot står för förnyelse och älskar moderniseringen han upplevt under sin vistelse i Hong Kong. Hans ständiga språkväxlingar och lustiga beteende leder till en rad förvirringar som är allt utom en bra grogrund för vänskap. Med genomträngande kraft övertygar de och bjuder på en uppsjö av roande stunder. Men roar, det gör även några av produktionens övriga karaktärer också. Lau Kar Leung axlar personligen en av de större rollerna då han syns som den gråhåriga Jing-chuen. Sedan gästspelar favoriten Gordon Liu i fånig peruk och mustasch, vilket förnöjer ordentligt om man kan ta det hela med en nypa salt. Yuen Tak och Wilson Tong är två andra veteraner som kan skymtas i övriga roller. My Young Auntie är fullproppad med bekanta ansikten, och de flesta deltagare gör skäl för sina namn, både genom agerande och med knytna nävar.

Som förväntat så levererar Lau Kar Leung & Co. åtskilligt med eminenta kung fu sekvenser. Leung är i särklass en av tidernas främsta kampsportsregissörer och ger i My Young Auntie återigen ett övertygande bevis på detta. Intensiteten är ständigt närvarande och det är en skön variation av olika stilar som presenteras under filmens gång. Trots att My Young Auntie har några år på nacken så ges sällan intrycket att koreografin är daterad, snarare tvärtom. Det är med stor upprymdhet som jag beskådar de ofta långvariga kamperna som alla bjuder på sprudlande kreativitet. Kameraarbetet, klippningen samt utformandet är oklanderligt. Men vad annat kan man förvänta sig när både människorna bakom och framför kameran är en skara oerhört kunniga individer?

Hittills har min recension enbart omfattat de positiva aspekterna av filmen. Men ja, även om de är relativt få så innehåller My Young Auntie några mindre brister. Ett litet bakslag sker under upplösningen (som är en lång sådan). Givetvis får vi bevittna en sammandrabbning mellan hjältar och skurkar, men felet är att Kara Hui som trots allt är "hjältinnan" hamnar lite i skymundan av de manliga karaktärerna. Jag hade föredragit mer fokus på Kara och lämpligen färre slagsmål för männen. Men svagheter finns det inte många fler i My Young Auntie, åtminstone inga som behöver nämnas.

Det magnifika resultatet ligger i Lau Kar Leungs förmåga att kombinera slapstick humor, skämtsamma karaktärer och använda sig av, en för Leung, särpräglad koreografi som passar ypperligt till filmens lättsinniga ton. Finurligheten i filmfighterna garanterar fullt nöje och tråkiga skeden utlovas ej. Många kanske ser humorn som en svikande faktor, Hsiao Hos hyperaktiva beteende kan säkerligen vara retfullt för många som är ovana vid den här typen av komik. Själv känner jag bara tillfredsställelse och hur tramsig, och även lite enfaldig My Young Auntie än må vara så kan jag omöjligt göra annat än att beundra denna utsökta film.

DVD Kritik:

Celestial har lyckats bra med detta släpp som ser riktigt fräscht ut. Bilden innehåller inga större brister bildmässigt utan är nästan helt fri från störande sekvenser. Textningen är mestadels bra, är lättläst och bara ett fåtal grammatiska fel finns. Ljudet funkar utmärkt, även om det kantonesiska spåret är snäppet renare. Personligen föredrar jag dock mandarin spåret. Extramaterialet består av det vanliga och är knappast dvd:ns starkaste sida. I helhet, en prisvärd utgåva som rekommenderas.

Av: Peter Nilsson

Inga kommentarer: