Shogun (James Clavell's Shogun)
Skådespelare: Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, Yôko Shimada, Frankie Sakai, Alan Badel, Damien Thomas, John Rhys-Davies, Vladek Sheybal, Yuki Meguro, Hideo Takamatsu, Nobuo Kaneko, Hiromi Senno, Michael Hordern, George Innes, Leon Lissek, Edward Peel, Eric Richard, Steve Ubels, Stewart MacKenzie, John J. Carney, Ian Jentle, Neil McCarthy, William Morgan Sheppard, Mika Kitagawa, Seiji Miyaguchi, Toru Abe, Shin Takuma, Hyoei Enoki, Miiko Taka, Midori Takei, Ai Matsubara, Yumiko Morishita, Hiroshi Hasegawa, Akira Sera, Rinichi Yamamoto, Yûko Kada, Masumi Okada, Yosuke Natsuki, Takeshi Ôbayashi, Yoshie Kitsuda, Masashi Ebara, Setsuko Sekine, Atsuko Sano, Orson Welles (berättarröst)
År: 1980
Land: USA, Japan
Genre: Drama, krig, action, äventyr
Regi: Jerry London
Manus: James Clavell (novell), Eric Bercovici
Succéförfattaren James Clavell tillbringade över 3 år i Japanernas ökända fångläger "Changi" i Singapore under andra världskriget. Händelserna där blev grunden för hans första novell vid namn King Rat. Han är också ansvarig för att ha skrivit den folkkära Tai Pan. Men vad han är mest känd för är förmodligen den novell som senare kom att bli världens populäraste miniserie, och förmodligen den mest betydelsefulla, historiskt sett. Ursprungligen hade James planerat att skriva något som innefattade det moderna Japan, men kunde inte komma på någon tillräckligt bra handling. Han fick dock en dag syn på en textrad i sin dotters historiebok, det stod om en engelsman som under den feodala eran i Japan lyckats med bedriften att bli samuraj... och det blev grunden för James Clavells Shogun.
John Blackthorne (Richard Chamberlain) är lots (navigatör) på ett Holländskt fartyg och har som uppdrag att via en hemlig passage ta sig över oceanen till Japan, ett land som under 1600-talet var så gott som outforskat av andra nationaliteter, med undantag för Portugiser och Spanjorer. Passagen har av dessa dolts i ett försök att exploatera landet och dess folks rikedomar. En lång tid har dock passerat sedan Blackthorne och hans besättning begav sig ut på havet, och merparten av dem har avlidit under hårt väder och sjukdomar. Men så en dag, när en våldsam storm bryter ut så lider de skeppsbrott och når på så vis sin destination. De hamnar i en liten fiskeby vid namn Anjiro. Oturligt nog är byn bebodd av en Portugisisk jesuitpräst som fördömer deras ankomst och anklagar dem därför för att vara en skock opålitliga pirater. Blackthorne och hans mannar fängslas och får under en tid erfara ett rent helvete.
Prästen yrkar på dödsstraff, vilket av många anses vara ett välbetänkt val. Men regionens herre, den furstlige Toranaga (Toshiro Mifune) blir mycket intresserad av Blackthorne och är villig att låta honom återge sin version av historien och bevisa att de har anlänt med fredliga avsikter. Som permanent översättare får Blackthorne den fagra Toda (Yôko Shimada). Allt eftersom tiden går anpassar sig Blackthorne till det Japanska samhället, trots att han ser många av deras seder som rent barbariska. Men deras "grymheter" lär han sig snart leva med, det är en uråldrig kultur som har fungerat likadant i hundratals år, och deras system blir snabbt ganska logiskt för honom. Toranaga börjar även hysa en enorm respekt för Blackthorne som efter att ha blivit involverad i de politiska intriger som råder, och åtskilliga gånger räddat livet på Toaranaga blir belönad genom att tituleras som samuraj - något som aldrig skett med en "gaijin" (vit man) tidigare.
Men när Blackthorne blir mer och mer inflytelserik och respekterad, så blir även farorna desto fler. Toranaga och hans allierade är på väg in i ett nytt blodigt inbördeskrig med den djävulska krigsherren Ishido. Jesuiterna ser även Blackthorne som ett ständigt hot mot deras förbindelse med Japan. Vore inte det nog så förälskar han sig även i Toda som är en gift kvinna, och en sådan relation kan vid sitt upptäckande inte sluta gott för någon av parterna.
Shogun är i sin rätta bemärkelse ett riktigt monster till miniserie. Med sin 9 timmar långa speltid levererar den allt från drama och romantik till action och praktfulla scenerier. Men den ger oss också en fängslande inblick i ett forntida Japan och den kulturkrock som mötet mellan olika folkslag medför. Att serien blev så oerhört omtyckt och även stilbildande är lätt att begripa. Det var på sin tid storslaget, nyskapande och förträffligt utfört av ett gediget filmteam samt en grupp väldigt skickliga skådespelare. Än idag är detta verk imponerande, den har åldrats med värdighet och hittar fortfarande nya fans. Jag är faktiskt ett av dem.
Serien finns i nerkortat filmformat vilken jag ännu inte sett, men som enligt ryktesvägen inte alls ska göra serien rättvisa. 526 minuter kan tyckas långt, men det är en komplex och händelserik historia som i sanning kräver ett relativt långsamt uppbyggande. Vanligen är serien visad ur Blackthornes perspektiv vilket orsakar att vi som tittare lär oss i takt med honom. Det Japanska talet (vilket förvånande nog tar upp stor del) är aldrig textat, och bara ibland förtäljer Orson Welles berättarröst vad som sker. Att välja en sådan väg hade med säkerhet kunnat sluta taskigt, men med briljans har filmskaparna lyckats skapa en makalös spänning som varar speltiden igenom.
Själva historien om Blackthorne är påhitt, men som jag nämnde en bit ovan baserad på verkliga händelser. Historiskt sett så tycker jag att de gett oss en rätt så korrekt bild av 1600-talets Japan. Men jag vill knappast påstå att jag är en expert inom området heller, och somliga småmissar fann till och med jag. Att några delar tenderar bli anpassade för det amerikanska folket rör mig knappt i ryggen. Ett megaprojekt som detta krävde självklart vissa justeringar och det var ju så illa tvunget att skrapa ihop en del pengar. Sett från det färdiga resultatet är det ändå ett kolossalt arbete de lagt på kulisser, kostymer, inspelningsplatser och dylikt. Allt för att skapa en så trovärdig miljö som möjligt. Det är verkligen ett glansfullt Japan som exponeras för våra ögon och man njuter ständigt av de majestätiska byggnaderna och natursköna miljöerna. Gällande själva utseendet, så finns det inte mycket att kritisera, med undantag för den helikopterskugga som susar förbi båten under seriens annars så fina inledning. Ja, det var förmodligen det enda jag reagerade nämnvärt på.
Handlingsmässigt så växlar serien ofta mellan olika element vilket glädjande nog förhindrar långsamma parti. Emellanåt kunde dock kärlekshistorien upplevas som en aning upprepande och puttenuttig. Men relationens inledning samt avslutning är åtminstone genomfört på bästa sätt, vilket väger upp det hela. Samtidigt anser jag att vissa av karaktärerna gott kunnat ges större utrymme, men man får också ha i åtanke att regissören Jerry London är trogen novellen och har inte gjort några jättelika ändringar.
Richard Chamberlain hanterar huvudrollen på ett utmärkt vis, det är en kraftfull tolkning han bjuder på och förmår oss åskådare att följa hans utveckling med stort intresse. Toshiro Mifune regerar som Toranaga, han är en sann gudagåva, en enastående talang som aldrig tycks misslyckas med ett framförande. Som samuraj kan jag omöjligt tänka mig någon som är bättre lämpad än Mifune. Andra inblandade som väckte stor beundran var bland annat John Rhys-Davies. Jag ljuger inte när jag berättar att de scener där han spelar mot Chamberlain så stjäl han uppmärksamheten helt och hållet. Lysande med andra ord. Yôko Shimada är vacker, tilldragande och framförallt en duktig skådespelerska. Det finns utöver dessa en rad andra brillianta aktörer som medverkar men att skriva om fler känns bara överflödigt. Nämnas bör dock att serien, vilket inte alls är överraskande, också har sina svaga länkar. Det är sådant man har överseende med när det är en tv-serie det gäller.
Shogun är en episk äventyrshistoria som har uppnått ordentlig kultstatus. Varför är när man har sett den ytterst förståeligt, och det är troligtvis den bästa historiska miniserien som har producerats. Den erbjuder det mesta och har alltså något som lämpar sig för alla. Det som gör den här serien så unik och intresseväckande är just den fabulösa skildringen av en extrem kulturkrock, som av ett kunnigt filmteam har gestaltats på ett magnifikt sätt. Bortsett från en del smärre brister så är detta en serie som jag varmt rekommenderar.
.
DVD Kritik:
En riktigt snygg box från Paramount som består av fem diskar. Fyra av dem är för serien medan en består av extramaterial. Bilden är i överlag helt okej, lite grynig emellanåt men enbart under förhållandevis korta sekvenser. Textningen är bra och lättläst och ljudet (Dolby Digital 5.1) funkar också helt okej. Angående extramaterialet så finns det inte mycket negativt att skriva. Dokumentären som består av 13 delar låter oss få ta del av berättelser från filmteam och skådespelare om hur projektet genomfördes. Det är i det stora intressant och ganska innehållsrikt. Sedan medföljer tre stycken historiska filmer, som trots sin korta speltid är ganska bra. Tillsist finner vi ett kommentatorspår av regissören Jerry London till utvalda scener. Allt som allt en mycket fin utgåva som rekommenderas starkt till de som vill ta del av denna otroligt spännande serie.
Av: Peter Nilsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar