onsdag 20 augusti 2008

Recension: Versus


Versus

Skådespelare: Tak Sakaguchi, Hideo Sakaki, Chieko Misaka, Kenji Matsuda, Yuichiro Arai, Minoru Matsumoto, Kazuhito Ohba, Takehiro Katayama, Ayumi Yoshihara, Shôichirô Masumoto, Toshiro Kamiaka, Yukihito Tanikado, Hoshimi Asai, Ryosuke Watabe, Motonari Komiya

År: 2000
Land: Japan
Genre: Action
Regi: Ryuhei Kitamura
Manus: Yûdai Yamaguchi, Ryuhei Kitamura

Två fångar lyckas med hjälp från personer de inte känner att fly ifrån en fångtransport och in i en skog där de snart står öga mot öga med de personer som anlitades för att hjälpa dem. Stämningen är tryckt och det är bara en fråga om tid innan handgemäng uppstår, fånge KSC2-303 som förklarar sig vara feminist är inte förtjust över att gänget på order från samma person även kidnappat en till synes oskyldig ung tjej och han drar sig inte för att använda våld för att få dem att släppa henne.

En av de som hjälpt honom att fly skjuts snart ner men återuppstår till allas stora förvåning nästan lika snabbt som han blev skjuten och det ända som kan stoppa honom är ett skott i huvudet / hjärnan. Snart skjuts även hans rymmarkollega som även han återuppstår snabbt och de tvingas alla att inse att det är något väldigt mystiskt med den platts de befinner sig på. Fånge KSC2-303 och den kidnappade kvinnan flyr sin väg men det kriminella gäng som tidigare hjälpt honom är fast beslutna om att enligt avtal lämna honom till sin uppdragsgivare eller i alla fall hämnas de skador han tillfogat dem.

Vad de inte tänkt på är att de under en lång tid dumpat alla de människor de mördat tidigare i den skog de nu befinner sig i. I likhet med de som just mördats väljer de att återigen vakna till liv och det är knappast för att vända andra kinden till som de gör detta. Fånge KSC2-303 har i sin tur även han alvarliga problem, kvinnan han har med sig värkar vara betydligt mer inblandad i det som försiggår än vad han trodde. Hon frågar fånge KSC2-303 om han mins vad som hänt tidigare, innan flykten, om hans bakgrund och varför han hamnade i fängelse från början. Till stor förbryllelse märker han att han inte har en aning om detta.

Då även han dessutom drabbas av de zombier som valt att återuppstå just denna dag tvingas han inse faktum, det är något mystiskt på gång här, något som är bra mycket större än en vanlig fångtransports flykt. Vem är han, varför är skogen full av zombier och vem är den som beordrat gruppen av smågangsters att hjälpa honom fly ? Frågorna är många och så även sammandrabbningarna med zombies, gangsters och så till sist den som är ansvarig för att han hamnade där. Han blir till sist varse om vad som försiggår och blir tvungen att utkämpa sitt livs fight och hoppas att han kan undgå sitt förutbestämda öde.

Den här filmen har blivit så hypad på div. sidor på nätet att jag innan jag sett den blev nästan spyfärdig på den. Filmer som det tjatas så här mycket om brukar sällan falla mig i smaken men då genren zombiefilm ligger mig varmt om hjärtat och då jag är medveten om Japaners talang för "hakan i marken" gorefilmer var jag till sist bara tvungen att införskaffa mig ett ex av denna omskrivna film.

Tur var det väll att jag gjorde det, maken till suverän film får man leta efter, inte för att handlingen är direkt fantastisk (eller ens existerande) men oj vilket råmangel den här har, tänk er John Woo, Quentin Tarantino, Lucio Fulci och Jackie Chan i en och samma film. Resultatet blir vansinnigt, med mängder av gore, tuffa eldstrider och heta karatescener. Detta pågår i 2 timmar och nästan helt utan onödiga avbrott i form av handling eller annat onödigt tjafs. Det här är 2 timmar stiliserat underhållningsvåld i sin mest geniala och adrenalinfyllda form. Huvuden rullar, magasin efter magasin töms och grymma sparkar och svärd hugg utdelas med sällan skådad frenesi.

För att ytterligare roa har man även lagt in en del bisarr humor och en fantasifull men minimal historia för att i alla fall försöka att motivera den slakt som försiggår på skärmen. En del kanske kan störas något av att sättet den här är koreograferad och filmad på är ganska trendigt och med rätt rykte skulle hippa z-tv fånar lätt kunna tävla om vem som hyllar den mest för att värka så inne och ball som möjligt. Och faktum är väll att de som inte fattar varför filmen är så uppskattad och tycker den suger är i sin fulla rätt att göra så. Den är lite udda och passar inte allas smak. Men en sak är säker, jag älskade den och många av er kommer göra det samma.

Den i alla fall värd att ses så man kan göra sig en egen uppfattning. Det har nyligen släppts en svindyr Japansk DVD utgåva med div. trevliga extras på, den ska visst vara rekommenderbar men jag är inte så lockad av att lägga närmre 500 kr på den. Vid en till på "Media Blasters" kommande titlar kan man finna den så chanserna till ett bra och billigare släpp är stora.

Den jag sett är den oklippta bootleg DVDn som kom för ett tag sedan, den är minimal utan menyer, stop eller några extras men kvalitén är ändå ganska bra och den är oklippt. Det sägs att alla kommande utgåvor kommer att vara censurerade varvid denna snabbt utgångna bootleg DVD kommer att bli eftertraktad. Hur det är med den saken vet jag inte. Vad jag däremot vet är att ni måste se den oklippta versionen av "Versus" snarast möjligast, det är en helt underbar film!!!

Av: Christoffer Lyrhed

Inga kommentarer: