lördag 23 augusti 2008

Recension: Welcome to Dongmakgol


Welcome to Dongmakgol

Skådespelare: Jeong Jae-yeong, Shin Ha-kyun, Kang Hye-jeong, Lim Ha-ryong, Seo Jae-kyeong, Ryu Deok-Hwan, Steve Taschler, Jung Jae-Jin, Lee Young-yi, Park Nam-Hee, Jo Deok-hyeon, Yoo Seung-Mok, Shim Won-cheol, David Joseph Anselmo, Michael Frederick Arnold, Michael Arnold, Steve M. Choe, Jon Emm, Leif Gantvoort, Edwards Garrett, Clinton Morgan

År: 2005
Land: Sydkorea
Genre: Drama, komedi, krig
Regi: Park Kwang-Hyun
Manus: Jang jin, Kim Joong

Konflikten mellan Nord- och Sydkorea och kriget länderna mellan brukar skildras på film ett par gånger om året, till exempel Silmido, Shiri och Tae guk gi för att nämna ett par dramatiska exempel. Sedan finns det ett flertal komedier som tar upp samma konflikt, Spy girl, Lost in the South och A Bold Family. Men Welcome to Dongmakgol är annorlunda eftersom det är en blandning av drama och saga.

Filmen utspelas under 1950 och handlar om den lilla bergsbyn Dongmakgol där tiden stått stilla och den enda som har kontakt med omvärlden är byns lärare. Byborna vet inte om att det pågår ett krig och man har inte heller, förutom läraren, sett skjutvapen innan. Dessutom är alla vegetarianer. Två soldater ur den sydkoreanska armèn hamnar av misstag i byn och kort därefter dyker det upp tre soldater från Nordkorea. I byn finns det redan en amerikansk pilot som är skadad efter att hans plan störtat och hans och soldaternas ankomst ställer till det rejält både för byborna och varandra.

Givetvis så så litar soldaterna inte på varandra till en början utan först efter att en olycka hänt, en handgranat spränger byns matförråd, så börjar dom fem soldaterna och amerikanen jobba tillsammans med byborna för att fylla på förrådet igen. Samtidigt som männen jobbar tillsammans så börjar amerikanska/ FN-trupper söka efter amerikanen och hans försvunna plan och det skickas ut en grupp fallskärmssoldater som tar sig fram till Dongmakgol där det utbryter strider. Det visar sig också att byn ska bombas av FN-trupperna eftersom man tror att kommunisterna har styrkor i området.

Det finns en risk med att göra en antikrigsfilm där soldater från två sidor samsas och arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål och det är att det kan bli för gulligt och förutsägbart sliskigt. Den risken finns nästan alltid i sydkoreansk film där melodramat för det mesta är närvarande men i Welcome to Dongmakgol så undviker man dom fällorna, mycket tack vare dom realistiska krigsscenerna och soldaten Pyos (Shin Ha-kyun) återkommande mardrömmar om när han sprängde en bro full med civila.

Shin Ha-kyun gör som vanligt ett strålande porträtt av en självmordsbenägen desertör. Övriga skådespelare gör också ett bra jobb och filmen är full av specialeffekter som överlag är väldigt snyggt gjorda. Det finns en scen som involverar ett vildsvin som är lite annorlunda och jag har svårt för att bestämma mig om den är snygg eller om den bromsar filmen.

Av: Ulf Lönn

Inga kommentarer: