lördag 23 augusti 2008

Recension: When the Last Sword is Drawn


When the Last Sword is Drawn (Mibu gishi den)

Skådespelare: Kiichi Nakai, Koichi Sato, Yui Natsukawa, Takehiro Murata, Miki Nakatani, Yuji Miyake, Yoshinori Hiruma, Keisuke Horibe, Atsushi Ito, Hideaki Ito, Ryo Kase, Momo Nakayama, Eugene Nomura, Ayumu Saitô, Masato Sakai, Sansei Shiomi, Sora Tôma, Kôji Tsukamoto, Dai Watanabe, Tatsuo Yamada

År: 2003
Land: Japan
Genre: Drama, krig
Regi: Yojira Takita
Manus: Jiro Asada, Takehiro Nakajima

Så har turen kommit till att dela med sig av sina åsikter kring ett japanskt drama som utspelar sig under slutet av samurajeran. Detta gestaltas i Yojiro Takitas verk When the Last Sword is Drawn där vi möter huvudpersonen Yoshimura, en samuraj som bestämmer sig för att lämna sin klan för att söka lyckan på annat håll och tjäna mer pengar som han behöver för att kunna försörja sin familj. Han invigs i en framgångsrikare klan, och vi får se hur han stiger i graderna, vilka konflikter han hamnar i, får en inblick i hans privatliv och ser hur hans familj lever sitt liv. Detta görs genom berättande i nutid och via tillbakablickar, ett grepp som filmmakarna har lyckats väldigt bra med.

When the Last Sword is Drawn är ett drama som man märker har planerats noggrant. Miljöerna är vackra och kulisserna är mycket välgjorda. Att byarna ser trovärdiga ut och att inredningen imponerar på en och förstärker det visuella intrycket, är något som de ansvariga ska ha beröm för. Bland allt detta verklighetstrogna får man alltså ta del av handlingen, och skådespelarna gör här mycket bra ifrån sig. De förmedlar känslor övertygande och framför sina repliker med stor inlevelse. Och på tal om dialoger, så är manuset lyckligtvis välskrivet och gör att When the Last Sword is Drawn blir en intressant, engagerande och vacker historia.

Något jag uppskattar är att man har hållit tillbaka på action. De finns några sådana scener, men deras syfte är enbart att hjälpa till att berätta handlingen. Svärdsfäktningsstriderna är mycket realistiska och samtidigt genomtänkt koreograferade. Man bjuds på allt annat än invecklade kombinationer och snabba byten mellan olika kameravinklar.

Som ni säkert förstår vid det här laget så uppskattar jag When the Last Sword is Drawn. Mycket. Handlingen griper tag i en och man följer koncentrerat samurajen Yoshimuras öde. Det som hindrar filmen från att erhålla högsta betyg är att jag inte blir så känslomässigt berörd och att slutet är en aning utdraget. Nu stannar When the Last Sword is Drawn vid att vara en mycket bra film. Och det är väl inte fy skam?

Av: Mattias Hägg

Inga kommentarer: