måndag 18 augusti 2008

Artikel - Adam Cheng Siu Chow


Adam Cheng Siu-Chow (Adam Cheng Siu Chau, Cheng Siu Chow)

Född: 24:e Februari 1947
Födelseplats: Guangzhou, Kina
Yrke: Skådespelare, artist
Status: Ej aktiv

Adam Chengs stora dröm som barn var att bli filmstjärna och det var under 60-talet som han började i filmbranschen. Han medverkade då främst i olika tv serier. Samtidigt var han en väldigt populär sångare. Hans första album "Lover Got Married" blev väl mottaget av kritikerna. Många av hans låtar dominerade topplistorna i fler veckor och sammanlagt har han producerat över 40 album under sin karriär för vilka han har vunnit ett antal priser.

Det var serien "Story Of Book And Sword" som banade väg för hans karriär. Under 80-talet medverkade han i ett stort antal filmklassiker. Några av dessa var: "Zu: Warriors From The Magic Mountain" där han spelade mot bland annat Yuen Biao, Brigitte Lin och Sammo Hung. Filmen blev en stor succé och blev inspirationskälla till en mängd likartade filmer. En annan ganska välkänd film som han också medverkade i under 80-talet var "Gunmen" med stora namn som Tony Leung Ka Fai, Waise Lee och Elvis Tsui. Adam Cheng spelar där en ondskefull opiumsmugglare och enligt mig är det en av hans bästa roller. Han forsatte dock att spela i mängder av olika tv serier och under 80-talet var han så stor i den branschen att han kallades "King of the Soap Operas".

Hans filmer under 90-talet var relativt få men de flesta fick bra mottagning av publiken. Två av de största titlarna var "Fong Sai Yuk 1 & 2" som var några av de första Hong Kong filmerna jag såg när jag fick upp ögonen för asiatisk film. I de filmerna spelar han mot stjärnskådisar som Jet Li, Michelle Reis, Josephine Siao och Paul Chu. I del ett har han bara en cameo roll, men en väldigt värdig sådan medan han i tvåan har en betydligt större roll. Hans karaktär i dessa filmer är en godhjärtad men ganska hård rebelledare. Det var i och med "Fong Sai Yuk" som jag blev introducerad för Adam Cheng och jag kan inte påstå annat än att jag fastnade direkt för hans karismatiska och charmiga stil.

Recenserade filmer med Adam Cheng Siu-Chow:
Fong Sai Yuk (1989)

Av: Peter Nilsson

Inga kommentarer: